Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar Honvéd 2011/4.

2011. április 8. 12:08
1595916905

    Korona nélkül

      A címerek bonyolultsága Mária Terézia uralkodásának idején (1740–1780) ért tetőfokára, s bár a sok elem újrarendezését II. József (1780–1790) is megkísérelte, az igazi eredmény – legalábbis a magyar államcímer tekintetében – II. Lipót (1790–1792) nevéhez köthető.

Haderő

    Örökség és lehetőség

      A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség vezetőit bemutató sorozatunk áprilisi vendége dr. Benkő Tibor vezérkari főnök. A vele készített interjúban mondta: „… kiváló katonákkal rendelkezik a Magyar Honvédség. Kiváló legénységi állománnyal, tiszthelyettesekkel, tisztekkel és főtisztekkel. Kiváló tábornokokkal, olyan katonákkal, akikre bárhol, bármikor számíthatunk. Ez mindennek megadja az alapját."

Nagyvilág

    Sugárveszély

      A márciusi hosszú hétvégét beárnyékolta a Japánt sújtó természeti katasztrófa. A nagy erejű földrengés, tengerrengés, majd a nyomában járó szökőhullám tragikus katasztrófát, óriási károkat okozott, de hamar kiderült: nem a víz pusztító ereje a legnagyobb gond…

    NATO-irányítás

      A Földközi-tenger déli partvidékén idén végigfutó forrongás márciusban elérte a 2003 óta a nyugati világhoz látványosan közelebb került Líbiát is. A Moammer Kadhafi birodalma feletti uralma meginogni látszik.

Hadak útján

    Az Erdélyi Fejedelemség

      Erdély „török és német közt vagyon. Ennek egyike igen hatalmas, a másik igen praktikás nemzetség. Úgy viselni az embernek magát ezekhez, hogy egyik miatt se valljon kárt, nem kicsiny okosság." (Gyulay Pál, erdélyi fejedelmi tanácsos, 1585.)

    Az első kiegyezés

      Háromszáz évvel ezelőtt írták alá a Rákóczi-szabadságharcot lezáró szatmári békeszerződést. Az egyezség megszületéséhez szükségeltetett két merész férfi, a kuruc tábornok Károlyi Sándor és a császárhűségében megingathatatlan Pálffy János.

    Doni emlékek

      Smohay Ferenc 88 éves. Három és fél évet töltött fegyverben, Magyarország történelmének legsötétebb időszakában. Megjárta a Don-kanyart, elszenvedte a Vörös Hadsereg áttörését, később hadifogságba esett, ahonnan két év után térhetett haza. Szülővárosában, Székesfehérváron mesélt életéről…

    Forradalmi forgatag

      Családi nap Buda várában, rendhagyó történelemóra Kecskeméten. Két program abból a több százból, amelyeket nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából rendeztek országszerte.

Velünk van az erő

    Végső visszaszámlálás

      Veszélyes fegyverek pályafutása ért véget nemrég, Erdőkertesen, ahol a honvédség tűzszerészei – hazánk nemzetközi kötelezettség-vállalásának eleget téve – rendszerből kivont kazettás bombákat semmisítettek meg.

    Nyugvópont

      Többletköltséget nem igényel, katonaszakmai szempontból megfelel, és a NATO számára elfogadható a harmadik magyarországi 3D-s radar Medinára telepítése. Íme egy radartörténet, több dimenzióban.

Haditechnika

    UH–1 Huey

      A vietnami háborúról szóló filmek világhírű főszereplői az UH–1-esek, a világ egyik legsikeresebb szállítóhelikopterei. E harcos filmsztárok 55 év után is folyamatosan szolgálatban állnak. Sőt, a legmodernebb változat hadrendbe állítása épp csak hogy elkezdődött.

Hátország

    Együtt a család!

      Minden hónap harmadik szombatján tíz és tizennégy óra között Együtt a család! címmel változatos programokkal várja az érdeklődő katonacsaládokat (és természetesen a civil vendégeket is) a Honvéd Kulturális Központban a HM Bessenyei György Kulturális és Üdültetési Közhasznú Nonprofit Kft. De hogy még mi mindennel áll a katonaközösség szolgálatában a kft., azt a kedves olvasó írásunkból megtudhatja.

    Csillaghullás

      Egy amerikai Blackhawk helikopter fedélzetén Irakban, Al-Hillahból Bagdad felé repülünk. A gép fedélzetén egy magyar dandártábornok „rosszallását fejezi ki" a pilóták manőverei miatt, s véleményét írásba is fogalja. A címzett pedig az amerikai 101. légideszant-hadosztály parancsnoka. „Nem semmi!" – mondanák egy kőbányai sörözőben, ahol, mint tudjuk, a vagányok nagyra becsülik az „egészséges" önbizalmat. Ismerkedjenek meg hát a tábornokkal – dr Isaszegi János nyugállományú vezérőrnaggyal…

    Kiskőrös

      Nyáron lesz tíz éve annak, hogy az éppen esedékes haderőreform elérte a kiskőrösi laktanyát, nemkülönben a honvédség legrégebbi tüzérezredét, később meg a szintén itt állomásozó vegyivédelmi ezredet számolták fel. A hadtörténet nem is olyan túl régi epizódját idézi fel a magazin.

    Csúcsmagasság

      Akik a múlt évi, nagyszerűen sikerült kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató után egy héttel is annak látványosságairól beszéltek, még nem tudták, hogy ez volt a tavalyi év legjobb európai repülőnapja. A szervezőknek is csak az utolsó két órában célozgattak erre az illetékesek, ők pedig az utolsó percig izgulhattak…

    Figyelem, felvétel!

      A Zrínyi Média – honvédelmi miniszteri jelenléttel zajló – stúdióavatásán a vezérlőből a címben jelzett módon szólt az egybegyűlt vendégekhez az ünnepség akciófilm-rendezője. Nincs mese, ilyen a filmes világ. És hogy el ne feledjük, az ünnepélyes aktusról háromkamerás egyenes, élőadás készült.

    Egyensúly: kibillentve!

      Kék és fehér dzsudós kavalkád a világoszöld, piroscsíkos szőnyegen: éppen keretedzés zajlik a Budapesti Honvéd SE dzsúdó-szakosztályánál. Amerre a szem ellát, mindenfelé villámgyorsan kivitelezett fogások és dobások…

Tradíció

    Hűséggel a nemzetért

      A Szent Koronát és a hozzá tartozó koronázási jelvényeket nemsokára ismét katonák, honvéd koronaőr tisztek és tiszthelyettesek őrzik. A Honvéd Koronaőrségről, a haderő új alegységéről szól összeállításunk. No meg némi előzményként arról, hogy 33 év után miként is került vissza hazájába államiságunk eme jelképe, és hogyan is alakultak őrzésének hétköznapjai…

    Hadikrónika

      Ismét egy új lapszám, ismét egy új megfejteni való rovatunkból: 1922. április elsején halt meg az utolsó magyar király, aki az első világháború után két alkalommal is sikertelenül próbálta visszafoglalni az Osztrák–Magyar Monarchia felbomlásával elvesztett trónját.
      Ki volt ő? Ha tudja, máris küldje el megfejtését szerkesztőségünkbe.