Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Robotrepülőgépek az izraeli haderőnek

Szöveg: Háború Művészete |  2008. december 18. 9:20

Az izraeli védelmi erők (IDF) az Elbit System Skylark típusú mini robotrepülőgépével (UAV) szeretné felszerelni a hadsereg zászlóaljait. Az országban már 2005 óta üzemben van ez a változat, de szélesebb körben csak a közeljövőben fogják rendszeresíteni.

A kis UAV-k segítségével a zászlóaljaknak lehetősége nyílik a hatékonyabb, saját hatáskörben végrehajtott felderítésre és információgyűjtésre mind a kisebb összecsapások, mind a nagyobb hadműveletek esetén.

Többek között azért is esett a választás a Skylark mini robotrepülőgépére, mivel feladatait kedvezőtlen időjárási körülmények mellett is végre tudja hajtani, továbbá éjszaka is képes a lopakodásra.

A Skylark mellett egyéb típusok is harcba szálltak a tender elnyeréséért, mint például az Orbiter, a Skylite B, a The Birdeye 400, valamint a Casper 250. Az izraeliek 100 darab Skylark vásárlását tervezik, összesen 30 millió dollár értékben. A rendszer már bizonyította megbízhatóságát, hiszen Afganisztánban is kedvező tapasztalatokkal gazdagodott.

A Skylark az elmúlt években nemzetközi hírnévre is szert tett, hiszen Ausztrália, Kanada, Svédország és Franciaország is vásárolt már ebből a típusból.

CímkékAfganisztán