Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Robotrepülőgépeket rendeltek a lengyelek

Szöveg: Háború Művészete |  2010. október 3. 20:35

A Boeing leányvállalata, az Insitu egy 7,2 millió dolláros szerződés keretein belül 10 darab ScanEagle robotrepülőgépet szállíthat le az elkövetkezendő 12 hónapban a lengyel légierő számára. Az amerikai védelmi minisztérium 2010. szeptember 23-án jelentette be a hírt, melynek révén Lengyelország a típus első európai megrendelője lett.

A gyártó reményei szerint a lengyel megrendeléssel a ScanEagle számára is megnyílhat az európai piac, hiszen a típust az amerikai haditengerészeten és tengerészgyalogságon kívül még csak az ausztráliai hadsereg tartja hadrendben, de a jövőben további megrendelésekre számítanak az Egyesült Államokból, Ázsiából és Európából egyaránt. Lengyelország várhatóan az Afganisztánban állomásozó kontingensének támogatására kívánja majd alkalmazni a ScanEagle robotrepülőgépeket, melyeket elektro-optikai és infravörös kamerákkal szerelnek fel.

Szintén Lengyelországhoz kapcsolódó friss hír, hogy az izraeli Aeronautics Defense Systems cég várhatóan októberben szállítja le a 2009-ben – egy 35 millió dolláros szerződés keretein belül – megrendelt, két darab Aerostar robotrepülőgépet, melyeket szintén Afganisztánban fognak bevetni. A lengyelek már alkalmazzák Afganisztánban az Aeronautics cég kisebb méretű, Orbiter UAV-jét is.