Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Betonfal, kúszófolyosó és lángoló ablak

Szöveg: Szűcs László |  2010. október 4. 5:06

Nagy a sürgés-forgás az utóbbi hetekben a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Ócsai Harcászati Kiképző Bázisán. A Magyar Honvédség negyven tisztje hajtja itt végre éppen a számukra előírt, úgynevezett rövidített alapkiképzést. Õk azok, akik nem katonai tanintézetekben végeztek, csak később öltötték magukra az egyenruhát, és váltak hivatásos, szerződéses katonává.

Mint minden nap, a mai is testnevelés foglalkozással indul a „nem katonai oktatási intézményben végzett, tiszti állományba vett személyek tanfolyamán". A kurzus hosszú és barátságtalan hivatalos nevét előszeretettel rövidítik „katonai végzettséggel nem rendelkezők", azaz KVNR-tanfolyamra. Itt, Ócsán, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Harcászati Kiképző Bázisán évek óta a hivatásos és szerződéses állományba került tisztek tanfolyamát szervezik meg, a tiszthelyettesek a szentendrei MH Központi Kiképző Bázison kapják meg a hasonló kiképzést.

„Hadnagy asszony, magát éppen most lőtték le!"

A terepszínű egyenruhába öltözött nők és férfiak szabályos alakzatban érkeznek a bázis bejáratának közelében található akadálypályához. A szakasz élén Nemes Antal őrnagy, a tanfolyam vezetője és egyik kiképzője áll. Rövid bemelegítést vezényel: gimnasztika, fekvőtámasz, és felülés gondoskodik arról, hogy az izmok „elérjék az üzemi hőfokot", és a későbbi feladatok során senki ne sérüljön, húzódjon meg.

Ezen a napon két foglalkozás vár a katonákra – tudom meg a főtiszttől – miközben a tanfolyam résztvevői az előttük álló kétszáz méteres akadálypálya elemeivel, és leküzdésük módjával ismerkednek az úgynevezett „száraz begyakorlás során".

A NATO szabvány szerint épült pályán van minden, mi „szem-szájnak ingere", több mint két méter magas betonfal, kerítés, kúszófolyosó, gerenda és mély árok is. Természetesen az akadályokat fegyverrel a kézben (illetve ahol az az előírás, háton) kell leküzdeniük a

katonáknak. Mindez csak kívülről tűnik könnyűnek és egyszerűnek, valójában fárasztó és komoly „kondit" igénylő feladat.

Az első „körben" szinte mindenki elkövet néhány kisebb-nagyobb hibát: rosszul tartja a fegyverét, szabálytalanul veszi az akadályt, vagy éppen nem kúszik elég laposan…

– Hadnagy asszony, magát éppen most lőtték le! Húzza le a fejét! – kiállt oda a kúszófolyosóban küszködő egyik hölgynek Nemes őrnagy. Valljuk be őszintén, ebben a pillanatban nem ő az, akik a kiképzők népszerűségi listájának élén áll. Sőt…

Egyébként a kúszófolyosó az az akadályelem, amelyet előszeretettel mutatnak az amerikai háborús filmek katonai kiképzésekről szóló részeiben is. Csak a filmekben (illetve az amerikai hadsereg kiképzésein, a valósában is) egy géppuskával folyamatosan lőnek, meghatározott magasságban „pásztáznak", hogy a kúszó katona még véletlenül se emelje fel a fejét.

Harctéri „fíling"

Szerencsére a Magyar Honvédségnél ezt a drasztikus kiképzési módszert nem alkalmazzák. A harctéri „fíling" megteremtéséért az a néhány ködgránát a felelős, amelyeket az egyik kiképző szór szét az akadályelemek között, miközben a KVNR-tanfolyam résztvevői immár „élesben" futnak végig a pályán. A torkot kaparó, fehér füst szinte azonnal beborít mindent, és e „korlátozott látási viszonyok mellett" még nehezebb a feladat.

Amíg a kiképzendők az akadálypálya leküzdésével vannak elfoglalva, Szalay Zoltán ezredes, a ZMNE Kossuth

Lajos Hadtudományi Kar munkatársa arról beszél, hogy az első KVNR-tanfolyamot még 1997-ben indították el Szentendrén. E kurzusok egészen 2004-ig három hónap időtartamúak voltak, az első harmad során az alapkiképzésen vett részt az állomány, a második etap általános katonai felkészítésről, míg a harmadik a szakirányú felkészítésről szólt. Aztán hat évvel ezelőtt, a megnövekedett igények miatt, a képzés időtartamát lecsökkentették hat hétre, ám az eredeti követelmények meghagyása mellett. 

–A tanfolyamokon részt vevő tiszti és tiszthelyettesi állomány szinte kivétel nélkül főiskolát, vagy egyetemet végzett nőkből és férfiakból áll. Emiatt a tanfolyamok szervezői úgy gondolták, hogy a katonák önképzésére építve elegendő a csökkentett időtartam is – tájékoztat Szalay ezredes, akitől megtudom azt is, hogy a tisztek és tiszthelyettesek részére évente kétszer szerveznek hasonló tanfolyamot. A legénységi állomány számára továbbra is 14 hetes az alapkiképzés, az „újoncok" általában kéthavonta vonulnak be Szentendrére, az MH Központi Kiképző Bázisra.

A mostani tanfolyam szeptember 6-án kezdődött a Magyar Honvédség szinte valamennyi alakulatától érkezett tisztek számára – veszi vissza a szót Nemes őrnagy. Jogászok, meteorológusok, személyügyi-, és pénzügyi szakemberek, egyaránt vannak a szakasz tagjai között, sőt még egy tábori lelkész is akad a csapatban. Az állomány egész jól viseli az egész napos kiképzést, tisztában vannak azzal, hogy az itt elsajátított ismeretek minden magyar katona számára kötelezőek – mondja az őrnagy. Egyébként eddig leginkább elméleti és kisebb gyakorlati foglalkozásokon vettek részt a tisztek, a „komolyabb" kiképzések – például harcászat, vagy lövészet – a kurzus második felében kezdődnek.

Fekvőtámasz, ökölbe szorított kézzel 

A mai nap különleges, eltér az eddigiektől, hiszen a budapesti Egressy Gábor Műszaki Szakközépiskola 11–12. évfolyamos diákjai is eljöttek megtekinteni a kiképzést. A középiskolás srácok katonai alapismeretek tantárgyat is tanulnak, sőt érettségizni is szeretnének belőle. Az intézményben Grigoref Gábor tanár – nem mellesleg tartalékos százados – kapta a feladatot, hogy készítse fel az érettségi vizsgára a fiúkat. Mint mondja, sokan a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen szeretnének továbbtanulni, ezért választották érettségi tantárgyként a katonai alapismereteket.

Természetesen a középiskolásoknak is lehetőségük van kipróbálni magukat az akadálypályán. „Azonban ez nem megy bemelegítés nélkül – figyelmeztet Nemes őrnagy – ezért aki szeretné leküzdeni a pályát, annak le kell nyomnia húsz fekvőtámaszt". E látszólag egyszerű feladatot mégis csak kevesen tudják teljesíteni, hiszen a „katonai" fekvőtámaszt a betonon, ökölbe szorított kézzel kell nyomni, mégpedig az őrnagy saját tempójában. Mindez az jelenti, hogy két karhajlítás között nem ritkán egy-két perc is eltelik…

Rövid pihenő után Nemes őrnagy sorakozót rendel el a tanfolyamon résztvevő tiszteknek. A szakasz szabályos alakzatban indul el a gyakorlótér „túlsó vége" felé, ahol a kiképző bázis tűzakadálypályája található. A mai napi második feladat ugyanis ennek leküzdése lesz.

„A tűzakadálypályától egy kicsit mindig félnek a katonák" – meséli Nemes őrnagy, miközben a kiképzési foglalkozás veszélyeivel Berek Tamás őrnagy, az egyetem Vegyivédelmi Tanszékének docense ismerteti meg az állományt. Bemutatja a napalm pusztító hatását, s azt is, hogy milyen módszerekkel lehet lángra lobbantani a benzin és a sűrítőanyag közel kilencszáz fokon égő keverékét.

A fokozatosság elvét követve a tanfolyamon résztvevő tisztek első alkalommal ismét „szárazon", azaz csak egyenruhában és fegyverrel futnak végig a közel száz méter hosszú pályán. Megtanulják, hogy egy-egy akadályelemet milyen módon lehet szabályosan leküzdeni, hol kell a fejet lehajtani, a lábak elé nézni. A következő körben magukra öltik a gázálarcot, és a védőkesztyűt is, majd harmadszorra már a lángoló pályán futnak végig. Az égő fal, a tűzárok és lángoló ablak mind-mind komoly kihívás a katonák számára. Szerencsére mindenki sérülés nélkül megússza a kalandot.

Ketten a negyvenből

Kicsit még fújtat Révészné dr. Markovics Zita hadnagy, mikor arról kérdezem: milyen érzés leküzdeni a

tűzakadálypályát? Mint mondja, a pálya látványa félelmetesebb, mint amilyen valójában. Természetesen egy kicsit tartott tőle, de amikor megkapta az „indulj!" parancsot egy csapásra elpárolgott a félelme. Csak arra összpontosított, hogy hiba nélkül küzdje le a lángoló akadályelemeket.

Révészné hadnagy egyébként idén május óta katona, a debreceni MH 5. Bocskai István Lövészdandár kommunikációs tisztje. Elárulja: már 2008 decemberében szeretett volna bevonulni, ekkor jelentkezett a megyei toborzóirodán. Bár kicsit sokáig kellett arra várnia, hogy magára ölthesse az angyalbőrt, nagyon jól érzi magát egyenruhában és a „lehető leghosszabb ideig" szeretne katona lenni.

A fiatal tiszt tanító, újságíró és jogász diplomával is rendelkezik, a polgári életben azonban eddig csak kommunikációs területen dolgozott, így örül, hogy a seregben is testhezálló beosztást kapott. Nem tagadja, kihívásnak tekinti a katonai pályát, hiszen így legalább saját maga számára is kiderül, hogy egészen pontosan mire képes.

Kóczi Lóránt főhadnagy az MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred kiképző tisztje német-testnevelő szakos diplomával érkezett a Magyar Honvédséghez. Korábban két évig tanított a fővárosban, ezt megelőzően pedig öt esztendeig Veszprémben.

Mint mondja: azért jelentkezett katonának, mert szerette volna kipróbálni magát az „egyenruhás közegben" is amely teljesen eltérő az eddigi munkakörülményeitől.

Úgy véli, a tanfolyamon számára teljesíthető követelmények vannak, persze azt is jól tudja, hogy a maihoz hasonló feladatok során, testnevelő tanárként van némi előnye a többiekkel szemben…

– Annak idején nem voltam sorkatona, éppen ezért szerettem volna megtudni milyen ez a környezet. Egyelőre nem csalódtam benne, várom a további kihívásokat – meséli Kóczi főhadnagy, aki idén július 1-jén kezdte meg katonai szolgálatát, tehát szinte azonnal elvezényelték az ócsai tanfolyamra, amelyen eddig nagyon jól érzi magát.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotó: Galovtsik Gábor