Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Robotrepülőt kap a miami rendőrség

Szöveg: vg.hu/honvedelem.hu |  2008. március 27. 9:14

Ha a hatóságok engedélyezik, rövid időn belül apró, pilóta nélküli repülők teljesíthetnek szolgálatot Miami felett. A Honeywell által gyártott, alig több mint hat kilogrammos súlyú robotrepülőt eddig csak az amerikai hadsereg használta a terep felderítésére.

A Micro Air Vehicle, röviden MAV (mikroméretű légi jármű) mindössze 6,3 kilogrammot nyom, hátizsákban szállítható, és pár perc alatt felkészíthető a bevetésre. Gyors, repülésre és manőverezésre alkalmas sőt, ha kell, egy helyben lebegve is képes megfigyelni a környezetét.

Pilóta nélküli repülőket már a hetvenes évektől fogva fejlesztenek az Amerikai Egyesült Államokban, jelenleg Irakban, és Afganisztánban alkalmazzák őket felderítési célokra. 2006 óta robotrepülők pásztázzák az arizonai sivatagot, és a mexikói határt is, illegális bevándorlók után kutatva. Az amerikai vámhivatal jelezte: a kanadai határ mentén a nagy méretű Predator B repülőgépek egy módosított változata teljesít majd szolgálatot.

A miami rendőrség képviselője szerint a testület csak speciális esetekben venné igénybe a MAV-ot, például ha egy túszejtő helyzetét kell felmérniük. A Szövetségi Légiközlekedési Hatóság jelenleg vizsgálja a robotrepülő esetleges városi használatát.