Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rögtönzött robbanótestek ellen

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Rácz Tünde |  2023. június 27. 11:24

Haladó tűzszerész-tanfolyam kiképzésén vett részt az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred törzsállománya az MH Ludovika Zászlóalj ócsai kiképzőbázisán, június 26-án, hétfőn.

„A mai nap gyakorlati foglalkozása tulajdonképpen felkészülésként szolgál a résztvevő állomány jövő héten esedékes vizsgájára” – közölte Kocsis Tibor zászlós, a MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred Tűzszerész és Aknakutató Zászlóalj kiképzőzászlósa az MH Ludovika Zászlóalj ócsai kiképzőbázisán, ahol öt segédtűzszerész a rögtönzött robbanószerkezetek elleni védelem (Counter-Improvised Explosive Device – C-IED) alapismereteit sajátíthatta el.

A katonák délelőtt szimulált körülmények között veszélyesnek ítélt pontok és területek átvizsgálását hajtották végre, telepítésre utaló jelek után kutatva, majd a délután folyamán a tantermi oktatás során tanult eljárásrendnek megfelelően – számos speciális eszközt használva – robbanóeszközökkel történő támadásra reagáltak.

A négyhónapos tanfolyam vonatkozó moduljának egyik kiképzője, Kocsis Tibor zászlós a másodosztályú felkészítés alatt elsajátított műveleti képességeket rendkívül hasznosnak ítélte. „Ez nem csak fontos, hanem érdekes képesség, mert Magyarország területén improvizált robbanóeszközökkel alapvetően a Magyar Rendőrség Tűzszerész Szolgálata foglalkozik, ellenben mi, vagyis a Magyar Honvédség tűzszerészei – a vonatkozó jogszabályok alapján – elsődlegesen csak külföldön, missziós körülmények között hajtunk végre hasonló tevékenységet. Igaz, mindig akad kivétel, például akkor, ha a rendőrség tűzszerész erői felkérnek minket egyéb biztosítási feladatok támogatására” – mondta.

TUN_3013

„A felkészülők számára ez a képzés nagyon fontos lépcsőfok a szakmai előrelépés tekintetében, mert eddig harmadosztályú tűzszerészként tevékenykedtek, vagyis segédtűzszerészek voltak. Eddigi beosztásuk is roppant felelősségteljes, a járőrparancsnokok munkáját segítik, támogatják folyamatosan. Ők most azonban szintet léphetnek, ha sikeresen befejezik a tanfolyamot, vagyis a jövőben már önállóan tudnak munkát végezni missziós vagy hazai területen” – magyarázta Kocsis Tibor zászlós, aki azt is elmondta: ahhoz, hogy a kiképzést teljesítő segédtűzszerészek járőrparancsnokok lehessenek, másodosztályú tűzszerész képességüket még legalább három évig kell intenzíven gyakorolniuk a jövőben.

A rögtönzött robbanószerkezetek (IED) kiemelten hatékony fegyverei a terrorista hálózatoknak, a gerilláknak és a kommandósoknak. Általános és gyakori alkalmazásukra az iraki (2003–2011) és az afganisztáni háború (2001–2021) nyújtott lehetőséget: a helyi felkelők széles körben használtak rögtönzött robbanótesteket.