Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ruszlánnal érkezett Peruba a megrendelt két Mi-35P helikopter

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. április 6. 20:54

Oroszország leszállította Peru számára a megrendelt két Mi-35P típusú többcélú harci helikoptert. A helikoptereket An-124-100 „Ruszlán” típusú repülőgéppel szállították a latin-amerikai ország Amando Revoredo Iglesias légibáziásra, ahol már meg is kezdődött a gépek összeszerelése az orosz Roszoboronexport és a perui légierő szakembereinek részvételével.


 

Várhatóan a közeli napokban megkezdődnek a helikopterek kézbesítési tesztjei, amelyek sikeres befejezését követően hadrendbe állnak a perui légierő (La Fuerza Aérea del Perú ‑ FAP) kötelékében.
Peru és Oroszország 2010. július 23-án írt alá szerződést nyolc darab helikopter – két Mi-35P Hind F és hat Mi-171Sh Hip H – megvásárlásáról. Perui lapértesülések szerint a szerződés értéke mintegy 108 millió dollár. Az első Mi-171Sh típusú helikoptereket a tervek szerint a következő év (2012) májusában szállítják le a megrendelőnek. A perui hadsereg az orosz helikoptereket a kábítószer elleni harcban kívánja alkalmazni, illetve a Fényes Ösvény (Sendero Luminoso) maoista szellemiségű terrorista szervezet, az Apurimac és az Ene folyók völgyeiben található állásai elleni támadások kivitelezésére.

Peruban napjainkban zajlik a volt Szovjetunióból beszerzett repülőgéppark modernizációs programja. Az ország 2005-ben kötött szerződést a Roszoboronexport céggel 13 Mi-17 típusú helikopter felújításáról, amelynek ellenértéke 13 millió dollár. 2007-ben kezdődött meg 70 helikopter, 21 vadászrepülőgép, 50 bombázó- és csatarepülőgép modernizációja, amelyek mindegyike szovjet gyártmányú. A modernizációs munkáknak 2011 végére kell befejeződnie.