Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Safety Transport 2021: gördülékenyen

Szöveg: Löbl Eszter hadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2021. június 2. 8:05

Német és magyar logisztikai alegységek gyakorlatoznak együtt a Safety Transport 2021 elnevezésű komplex harcászati gyakorlat során a kaposvári MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezrednél május közepétől.

Safety_Transport (3)

A feladatra kijelölt katonák már áprilisban elkezdték a felkészülést: a magyar állomány itthoni környezetben, míg a német 472. Logisztikai Zászlóalj katonái Németországban. A század vezetési pont telepítését május 3-11-e között tartották, majd a németek érkezését követően 13-án kezdték meg a gyakorlatot, amely a Defender Europe 21 gyakorlatsorozat egyik részét képezi.

A felkészítés fiktív szcenáriója szerint a közös alegység – a NATO felajánlott segítség egyik formájaként – humanitárius szegélyszállítmányokat juttatott el a civil lakosság részére.

Safety_Transport (1)

A magyar-német közös szállítási projekt már 2015 óta tart, ekkor volt az első felkészülés és gyakorlás, azóta minden évben felváltva tartják Németországban és Magyarországon. A cél a Német-Magyar Közepes Szállító Század megalakítását követően elérni annak kezdeti műveleti képességét.

A tervek szerint 2022-ben - Németországban - az értékeléssel és minősítéssel egybekötött gyakorlat során már a teljes műveleti képesség elérése lesz a cél.

Safety_Transport (2)
Kapcsolódó cikkek