Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Saját szimulátorokkal fejleszti vadászpilótáit Dél-Korea

Szöveg: Háború Művészete |  2009. augusztus 8. 10:22

Dél-Korea egytucatnyi saját fejlesztésű szimulátorral kívánja fenntartani saját KF-16 vadászpilótáinak jártasságát. A kiképzési célokat is szolgáló eszközök 2014-től állnak rendelkezésre, amelyeken a pilóták a hamarosan modernizálandó F-16-os és KF-16 flotta új rendszereit és képességeit sajátíthatják el.

A szimulátoroktól részben a magas olajárak miatt komoly megtakarításokat remélnek.

Dél-Korea katonai célú beszerzésekért felelős hivatala (DAPA) az ország egyetlen repülőgépgyártóját, a Korea Aerospace Industries-t bízta meg a 130 milliárd wonos (106 millió dollár) beruházás megvalósításával, amely nem csak új rendszerek tervezését és gyártását foglalja magába, hanem a meglévők modernizálását is. Eddig a Dél-Koreai Légierő a Raytheon-tól szerezte be a szimulátorait.

Az új rendszerrel a pilóták taktikai feladatokat és vészeljárásokat fognak gyakorolni, de egyszerű fel- és leszállások is szerepelnek majd a terítéken. Az egész program végrehajtására a dél-koreai repülőgépgyárnak öt év áll rendelkezésére, legkésőbb 2014 novemberében mindegyik rendszert át kell adnia.

Dél-Korea nagy F-16-os üzemeltetőnek számít az idősebb, 1980-as években beszerzett 34 darab Block 32 F-16-tal és a 90-es évek közepétől az ezredforduló utánig helyben legyártott 135 darab KF-16-sal. 2009 elején született meg a döntés, hogy modernizálni fogják az összes KF-16-t, amely a fegyverzetre is kiterjed, és elsősorban precíziós bombákra és egyéb irányított fegyverrendszerekre terjed ki. A másik jelentős fejlesztés az APG-68(v)5/(v)7 radar beszerzése lesz.