Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hosszú életűek lesznek a Galaxy gépek

Szöveg: JETfly |  2009. augusztus 8. 10:26

A Lockheed Martin a héten adta át az első, teljeskörűen felújított C-5M Super Galaxy-t az Egyesült Államok légierejének. A gép az első Super Galaxy azon három gép közül, amellyel a Lockheed Martinnak bizonyítani kell a program életképességét. A maradék két felújított hadászati szállítót legkésőbb jövő év februárjáig kell átadni.

A C-5M Super Galaxy egy kétlépcsős modernizációs folyamat eredménye, amely révén a gépek potenciáljukat még jobban kibontakoztathatják. Az első lépcső, az Avionics Modernization Program (AMP) az avionika teljes cseréjét foglalja magában, hiszen mégis csak egy 40 éves platformról beszélünk. Nem csupán arról van szó, hogy az analóg műszerekkel zsúfolt pilótafülkét “üveg" cockpittá alakítják, hanem egyben lefektetik a második lépcsőhöz szükséges digitális gerinchálózatot is. A C-5 flottából eddig 46 gép esett át az AMP programon, és összesen 45000 órányi repült idő gyűjtöttek.

A második lépcső a Reliability Enhancement and Re-engining Program (RERP), amely keretében a hajtóműveket az új GE CF6-80C2-k váltják, és ezenfelül 70 további fő- és alrendszert modernizálnak, illetve cserélnek. Az új hajtóműveknek köszönhetően lerövidül a felszállási úthossz, nő az emelkedési képesség és természetesen a szállítókapacitás is.

A Lockheed Martin kifejezetten érdekelt a program sikerében, hiszen egyrészt a szállítóóriások szerkezetének élettartama átlagosan még a 30 százalékot sem érte el, másrészt az USAF-ban felmerült az Airbus A-380 teherszállító változatának beszerzése is. Figyelembe véve, hogy az európai repülőgépgyártó milyen sikereket ért el az Atlanti-óceán túlpartján, érthető a Lockheed Martin igyekezete (még akkor is, ha legnagyobb presztízsűt, az elnöki helikopterek és a legnagyobb értékűt, az utántöltő gépek tenderét megtorpedózták). Ha a program sikerrel jár, akkor egészen a 2040-es évekig szolgálatban állhatnak majd a Super Galaxy-k.

Címkékhelikopter