Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzoltók a gyakorlótéren

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. augusztus 9. 7:38

A kánikula és az ezzel járó szárazság miatt gyakoriak a bozót- és erdőtüzek. Éppen ezért különösen fontos odafigyelni az erdős-fás területekre. Az MH Bakony Harckiképző Központ felügyelete alatt több mint 260 négyzetkilométer terület van, amelynek csak egy kis része a lőtér, a többi erdő és ligetes rész, ahol többségében védett növényzet található.

A Harckiképző Központ tűzoltó katonáinak munkájáról kérdezte Molnár Zoltán őrnagyot a honvedelem.hu.

Az állománytáblában két tűzoltó raj van rendszeresítve, ezek közül az egyik Táborfalván teljesít szolgálatot és főleg a lövészeteknél lát el tűzvédelmi feladatokat. A másik tűzoltó raj Várpalotán van, és a lőtéri feladatok függvényében adnak készenléti szolgálatot. Ami konkrétan azt jelenti, hogy nincsenek 24 órás szolgálatba vezényelve, csak akkor, amikor valamilyen gyakorlat történik a területünkön. Gyakorlatok ideje alatt viszont folyamatos készültségi szolgálatot adnak, mert ezekben az időszakokban történhetnek az őket érintő események. Hosszabb, több hetes gyakorlat esetén, a másik raj ide átvezénylésre kerül és felváltva biztosítják a 24 órás készenlétet. Az alakulat két tűzoltó gépjárművel rendelkezik, a hozzá tartozó kisgépekkel és egyéb mentő felszerelésekkel.

1595889935
 

Úgy tudom, a nemrégiben indult Life+ természetvédelmi program kapcsán, a kivitelezők nagy figyelmet fordítanak a terület tűzbiztonságának a fokozására. Melyek ezek a beruházások?

Ez a program uniós pénzekből valósul meg és a lőtéren már a konkrét munkálatokat folytatják. Első lépcsőben kiépítenek a közeli és a távoli célterület között egy több ezer köbméteres víztározót. Így lehetővé válik az, hogy közelből, gyorsan tudjuk feltölteni a tűzoltókocsikat, illetve közvetlenül a tározókból szivattyúkkal is lehetővé válhat a tűz oltása. A jelenlegi helyzetben csak a két kiképzési bázis közelében lévő tűzcsapokról tudjuk a tartályokat feltölteni, ami meglehetősen nagy időveszteség. Ezen kívül tűzvédelmi pászma kerül kiépítésre, ami azt jelenti, hogy a célterületek el lesznek választva a fás, bokros részektől egy tíz méter széles felszántott résszel. Ezzel meg tudják akadályozni azt, hogy a célterületen keletkezett tűz átterjedjen a többi erdős, természeti értékekben gazdag területre. A cél az, hogy a lövészeteknél keletkezett tüzet meg tudjuk fogni a célterületen belül, még mielőtt jelentős károk nem keletkeznek. A nagyobb lövészetekre, gyakorlatokra igénybe vesszük a szolnoki alakulat tűzoltó helikopterét is, de együttműködési szerződésünk van a környező települések tűzoltóival, akik ha kell, besegítenek.

Milyen speciális képességekkel kell rendelkezniük az itteni tűzoltóknak, mire készítitek fel őket?

A gyakorlóteret veszélyes üzemként lehetne definiálni, ezért mindenre készülnünk kell. Elsődlegesen a bozót és erdőtüzek azok, amelyek a legnagyobb problémát okozhatják a tűzoltóinknak és erre volt is már példa, amikor a célterületen nagyobb terület égett le. De volt olyan sajnálatos eseményünk is, amikor helikopterekből kellett embereket menteni, ezért a speciális kisgépek, feszítők, vágók üzemeltetése és használata is a kiképzés részét képezi.

1595889936
 

Milyen képzést kapnak a tűzoltó katonák és milyen rendszerességgel?

Az alapfelkészítéskor, ami több hónapos elméleti és gyakorlati képzést jelent, a vizsgát követően kapják meg a tűzoltó szakképesítést, ami egyben a harmad osztályos cím megszerzését is jelenti. Ez után évente vannak szinten tartó felkészítések, az ÖHP szervezésében, amelyeket valamelyik városban a katasztrófavédelem szakemberei a megadott tematika alapján elméleti és gyakorlati órákban tartanak meg. Természetesen itt is különbözik a tematika annak megfelelően, hogy a katonák hol teljesítenek szolgálatot. Más felkészítést kap az, aki repülőtéren van, más tematikája van azoknak, akik föld alatti zárt helyen dolgoznak, vagy mint mi, akiknél az erdőtüzekre kell elsődlegesen felkészülni.

Milyen ösztönzői vannak ennek a szakmának?

Mint a hadsereg többi területén itt is élő gyakorlat az osztályba sorolás. Évente egy alkalommal vannak ezek a vizsgák. Aki, három év alatt nem tud a harmad osztályból előre lépni, újra vizsgáznia kell, meg kell erősítenie a tűzoltó szakképesítését. A másod osztálynak már rangja van, mert a pótlékok ilyenkor járnak a katonának. Aki háromszor egymás után megszerzi az első osztályt megkapja a „mester fokozatot", ami jelentős előnyökkel és elismeréssel jár.