Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kanadában folytatják

Szöveg: Fábián Edit |  2009. augusztus 9. 9:06

A kanadai repülőgép-vezető képzésre készülő hadnagyok második csoportja vizsgázott július 17-én az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison. A tengerentúli képzésre (NATO Flying Training in Canada, NFTC) történő előválogató repülőképzést ünnepélyes keretek között zárták a Vegyes Kiképző Századnál. Az eseményre a kiutazó hadnagyok szüleit is meghívták.

A fiatalok szigorú egészségügyi szűrésen, katonai végzettséggel nem rendelkezők tanfolyamán és ejtőernyős képzésen vettek részt.
Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Repülőfelkészítési Osztályán előadásokat hallgattak és sikeres vizsgát tettek repülőműszaki ismeretek, aerodinamika, repülési meteorológia, szabályzatismeret, angol rádiólevelezés tantárgyakból.
Május közepén kerültek a bázis Vegyes Kiképző Századához, ahol a földi előkészítés során átismételték a tanultakat, amiből elméleti, a repülőgép kabinismeretéből, a repülőgép indításából, a gurulás elsajátításából pedig gyakorlati vizsgát tettek, majd megkezdték a gyakorlati repülést.
A sikeres vizsgákat követően az első repülést a jelölt oktatója hajtotta végre, az volt a „szoktató" repülés. A folyamatos elméleti és gyakorlati oktatások keretében a jelöltek eljutottak az első önálló repülésig iskolakörön.

1595889936
 

A továbbiakban az oktatói gárda irányításával elsajátították a műrepülés egyes elemeit, az útvonalrepülést – amit később egyedül is végrehajtottak -, valamint betekintést nyertek a kötelékrepülésbe.
Az NFTC program, magyarországi fázisa a kiengedő repüléssel zárult. A záróünnepségen a pilótajelölteket és hozzátartozóikat Varga Csaba ezredes, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnokhelyettese üdvözölte. Gratulált a felkészítésen nyújtott teljesítményekhez, a további külföldi képzéshez pedig sikert kívánt. Megköszönte a repülőgép-oktatók és a műszaki állomány munkáját, majd ajándékot adott át a jelölteknek. Ezt követően Nagy István ezredestől, az MH ÖHP Repülőfelkészítési Osztály vezetőjétől oklevelet vehettek át.

A program magyarországi szakasza sikeresen zárult. A nyolc tiszt augusztus 13-án utazik a kanadai bázisra, a repülőgép-vezető program folytatására és sikeres teljesítésére.

1595889936

Fotó: Simon Zoltán