Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Medvegyev felelős viselkedést vár Grúziával kapcsolatban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. augusztus 9. 9:14

Dmitrij Medvegyev orosz elnök szerint a világ országainak hosszú időre tartózkodnia kellene a grúziai fegyverszállításoktól, hogy “Tbiliszinek ne legyenek illúziói arról, hogy katonai eszközökkel büntetlenül megoldhatja problémáit”. Medvegyev ezt a grúz-déloszét konfliktus első évfordulóján Nicolas Sarkozy francia elnökhöz intézett üzenetében hangsúlyozta.

Az orosz államfő azért tartott szükségesnek “felelős szolidaritást" a nemzetközi közösség részéről, mert állítása szerint változatlanul komoly nyugtalanságra adnak okot a grúz fél akciói az Észak-Kaukázusban: Tbiliszi továbbra is azzal fenyeget, hogy erővel állítja helyre “területi egységét" Abházia és Dél-Oszétia határán. Az orosz politikus sürgette, hogy Grúzia, Abházia és Dél-Oszétia mielőbb kössön megállapodást az erőszakról való kölcsönös lemondásról.

A Grúziából egyoldalúan kivált Abházia és Dél-Oszétia függetlenségét Oroszország azonnal elismerte az egy évvel ezelőtti háborút követően.

A háború kitöréséről szombatra virradóra “Az emlékezés gyertyája" akcióval emlékeztek meg Chinvaliban – a tömeges gyertyagyújtás éjfél előtt fél órával kezdődött, pontosan akkor, amikor egy évvel ezelőtt a grúz hadsereg tüzérségi támadást intézett Dél-Oszétia központja ellen.

A moszkvai Megváltó Krisztus székesegyház előtt csaknem nyolcezer ember gyújtott gyertyát a háború áldozataira emlékezve.

Chinvaliban szombaton külön “népirtás múzeum" nyílt szombaton, amelynek tárlata a tavaly augusztusban történtek fotóival és más dokumentumaival állít emléket a háborúban elesetteknek.

Dél-Oszétiában, Abháziában és Oroszországban számos megemlékezést tartottak már pénteken és szombaton is. Az Észak-Kaukázus összes ortodox templomában gyászistentiszteleteken vehettek részt a hívők. A grúz-déloszét háború évfordulóján szombaton Moszkvában Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája tartott gyászszertartást az elesettekért, “három testvéri ortodox nép tragédiájának" minősítve a történteket. Kirill pátriárka szerint a tragédia tanúságait le kell vonni és egészen új kapcsolatokat kell építeni a Kaukázusban.

Tavaly augusztus 8-ára virradóra a grúz erők megtámadták a Grúziából egyoldalúan kivált Dél-Oszétiát, miután előzőleg már napok óta voltak kisebb összecsapások, és a grúz-orosz kapcsolatok a pattanásig feszültek. Oroszország pusztító válaszcsapást mért Grúziára. Moszkva azt állítja, hogy a grúz agresszió ellen lépett fel a dél-oszétiaiak védelmében, Tbiliszi szerint viszont Moszkva állt a szakadárok mögött és erői már a térségben voltak, amikor a grúz támadás megkezdődött. A háborúban közel 400 civil vesztette életét és százezernél többen menekültek el a térségből, ahol a helyzet azóta is feszült.