Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Salit kiadásáig nincs tűzszünet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. február 15. 8:00

Izrael nem köt tűzszünetet a Gázai övezetet uraló Hamásszal, ha nem engedik szabadon a két és fél éve elfogott izraeli katonát, Gilád Salitot – közölte az izraeli kormányfő.

A három héten át tartó gázai övezeti izraeli offenzíva január 18-i leállítása óta Izrael és a Hamász egyiptomi közvetítéssel tárgyal egy tartós tűzszünetről. A körvonalazódó egyezség értelmében Izrael fokozatosan feloldaná a palesztin terület zárlatát, cserébe megszűnnének az izraeli területek elleni rakétatámadások a Gázai övezetből. A fegyvernyugvás 18 hónapra szólna. Olmert miniszterelnök mostani közleményében azonban világosan leszögezte, hogy Izrael a tűzszüneti megállapodást a foglyul ejtett katona kiszabadulásától teszi függővé.

“A miniszterelnök álláspontja az, hogy Izrael mindaddig nem fog megállapodni a fegyvernyugvásról, amíg Gilád Salit vissza nem nyeri szabadságát" – hangsúlyozza a közlemény.

Salitot 2006 júniusában hurcolták el palesztin fegyveresek a Gázai övezet és Izrael határáról, egy katonai őrhelyről, azóta állítólag a Hamásszal szövetséges radikálisok tartják fogva. Az iszlamista szervezet politikai bizottságának helyettes vezetője múlt csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy az izraeli katona elengedése nem része a tűzszüneti megállapodásnak.

Korábbi hírek szerint Izrael azt akarja, hogy a Gázai övezet blokádjának részleges feloldása után engedjék szabadon Salitot, a Hamász viszont az izraeli börtönökben fogva tartott 1400 palesztin szabadon bocsátását, köztük az izraeliek elleni támadások miatt ötszörös életfogytiglanra ítélt Marván Bargútinak, a Fatah mozgalom és az intifáda egyik vezetőjének elengedését követeli.

Címkékrakéta