Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sárban és hóban készülnek Afganisztánba

Szöveg: Demeter Ferenc |  2008. november 26. 8:23

A magyar kontingens szállítási feladatot kap. A konvoj a lehető legnagyobb biztonsági előírások betartásával elindul. Útközben a csapatot terrorista támadás éri. Szerencsére mindez itthon történik, és “csupán” egy gyakorlat keretében. Ám jövő februártól a kiképzett katonák már Afganisztánban hasznosíthatják a most megszerzett tudást.

Korom Ferenc ezredes kiképző zászlóaljparancsnok ismertette, a jelenleg folyó felkészítéssel kapcsolatos legfőbb tudnivalókat. A vállat kötelezettségeknek megfelelően a magyar kontingens a kiutazását követően, Baghlan tartományban folytat majd a békefenntartói tevékenységet. A hajdúhadházi kiképző bázison készítik fel a hatodik váltást, akik 2009. február végén veszik át a feladatokat a kint szolgálatban lévőktől és ezt követően hat hónapig tevékenykednek Afganisztánban. Jelenleg 273-an készülnek fel a feladatok ellátására, de ebből kevesebben fognak a műveleti területre kimenni. Ezt az állományt 19 alakulattól vezényelték a kiképző bázisra. A kontingens összetétele a vállalt feladatoknak megfelelően lett kialakítva, mert vannak itt tűzszerészek és egyéb speciális képzettségű szakemberek, de elsősorban az őrzés-védelemmel foglalkozók vannak túlsúlyban.

1595881848
A csapat október hatodika óta van együtt és ez idő alatt több lépcsős felkészítésen vettek részt. A felkészítés első részében általános katonai kiképzést folytattak és végrehajtották az egyéni gépkarabély és pisztoly lőgyakorlatokat.

A felkészítés második részében többek között a speciális beosztású katonák felkészítése történt meg, olyan helyeken, ahol a szakfeladatot jól ismerő katonai szakemberek vannak. Például Szolnokon, Kaposváron, Hódmezővásárhelyen. E mellett a katonák megismerkedtek a békefenntartói lőgyakorlattal, ami egy nagyon speciális szituációs lő feladat gépkarabéllyal és pisztollyal, anatómiai (emberi) célokra. A harcjárműveken szolgálatot teljesítőknek a technikán rendszeresített fegyverekkel kellet az éles lövészetet végrehajtaniuk.

A kiképzés utolsó fázisában a kontingens tagjai kötelék felkészítésben vettek részt, ahol a konkrét feladatokra történt meg a felkészítésük olyanokra, amelyekre kint a műveleti területen lehet számítani. Például a szállítási feladatok végrehajtása. A bemutatón látható gyakorlaton is ennek az elsajátításáról adnak számot a katonák. Ezt követi majd egy a záró gyakorlat  december10-11-én, amikor a nagyobb nyilvánosság előtt vizsgáznak a misszió tagjai.

A bemutató gyakorlat mozzanatait Vincze Zoltán százados ismertette. A magyar kontingens szállítási feladatot kap. A konvoj a lehető legnagyobb biztonsági előírások betartásával elindul. Útközben a csapatot terrorista támadás éri. A támadók az út mellett házi készítésű bombát robbantanak és tűz alá veszik a gépjármű oszlopot. A parancsnok a támadást észlelve, gyorsan tájékozódik a támadásban elszenvedett veszteségekről, de úgy dönt, hogy mivel a technikában nem keletkezett kár, gyorsan ki kell vonni a konvojt a veszélyeztetett körzetből. A kivonással egy időben a parancsnok értesíti a bázist a támadásról és segítséget kér a helyzet rendezéséhez. Javasolja a gyors reagálású erők bevetését. A parancsnok az első biztonságos helyen megállítja a gépjármű oszlopot és földi biztosítás mellett tisztázza a veszteségeket. A támadás során egy személyi sérülés történt, a robbantásból származó repesz találat miatt. A parancsnok kéri a központtól a sebesült légi úton történő elszállítását.

1595881848
 

A gyors reagálású erők, páncélos eszközökkel megerősítve időben a helyszínre érnek. A parancsnok utasításainak megfelelően tüzelőállást foglalnak, és biztosítják, hogy a sérült személy mentését a helyszínre érkező mentőorvosok megkezdhessék. A gyors reagálású erők a személyi mentést követően elmennek oda, ahol a mentő helikopter biztonságosan leszállhat, végrehajtják a terület szárazföldi támadás elleni biztosítását és füstjelzést adnak a helikopternek a leszállásához. A teljességhez hozzátartozik, hogy rossz időjárás miatt a helikopter most nem szállhatott fel, de a gyakorlatban résztvevők a feladatot minden mozzanatában végigjátszották.

1595881848
 

A bemutató gyakorlat az időjárás nehézségei ellenére sikeresen fejeződött be.

A helyszínen jelenlévő parancsnokok és az újságírók között folyamatos párbeszéd volt, ezért egy kis sajtótájékoztató alakult ki a lőtér közepén. A sajtó képviselői itt nagyon sok egyéb, a misszióhoz kapcsolódó kérdéseikre kaphattak választ. Megtudhatták, hogy az afganisztáni missziónak a katonák között is nagy értéke van. Kiderült, hogy a jelenleg kimenő közel 230 főből tizenöt- húszan vannak olyanok, akik már másodszor vállalkoznak erre a feladatra. Elmondták, hogy a társaikkal történt beszélgetések alapján jelenleg nincs olyan személy, aki három ilyen missziónál többet bemerne vállalni. Nagyon sok tényező van, ami befolyásolhatja egy ilyen döntés meghozatalát – családi helyzet, egészség, egyéb tényezők -, amelyek sok esetben jóval erősebbek, mint az anyagiak.

A lőtér közepén, délben feltétlenül előjön az étkeztetés kérdése is. Egy, az Afganisztánt már megjárt katona gyorsan visszautasítja a „biztos, hogy ott kint a táborban jobb ellátás van" című felvetést. „Az első időkben nagyon nehezen szoktuk meg a távol-keleti, vagy az indiai szakácsok ételeit, elsősorban a szokatlan és erős fűszerezés miatt. A csirkét kevesen tudjuk elképzelni fahéjasan. Szerencsére egyre több olyan katona teljesített már szolgálatot a táborban, akik megtanították ezeket a külföldi szakácsokat a magyaros fűszerezésre, az egyszerű pörkölt elkészítésére. Innen meg csak egy lépés a jó kis gulyás elkészítése!"

fotók: Galovtsik Gábor/Demeter Ferenc