Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Segédanyag - terepszínben

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Rácz Tünde |  2022. február 23. 8:37

Magyar közreműködéssel, a hazai altiszti kar tudásának javát beleadva készül a NATO altisztképzésben használható oktatásmódszertani ajánlása (NCO Instructor Development Reference Curriculum).

RT1_7328

Ennek fontos állomása a napokban, Budapesten megrendezett NATO Defence Education Enhancement Program (DEEP) szakértői ülése. Az itt megtartott workshop-ok célja, hogy a DEEP által gondozott „Reference Curriculium”-sorozatban egy olyan dokumentumot dolgozzanak ki, amely ajánlásként tudja segíteni a tagországok és a partnerek képzési és oktatási rendszerei hatékonyságának növelését. A dokumentum „kettős csapásirányú” lenne: a tagországok irányában a standardizálás, a minőségi elemek egymáshoz közelítése szerepel a fókuszban, míg a NATO-partnerországok számára egyfajta alapot, referenciapontot adjon, s így segítse munkájukat, ha a saját képzésüket a katonai szövetséghez szeretnék közelíteni.

Ludek Kalesa főtörzszászlós, a DEEP programkoordinátora a rendezvény február 22-ei megnyitóján kiemelte: most az a munka folytatódik Budapesten, a világ számos pontjáról érkezett szakértő bevonásával, melyet még tavaly májusban kezdtek meg. Felmutatva a leendő dokumentum grafikai terveit, megjegyezte: „a mi dolgunk az, hogy tartalommal töltsük meg a még üres oldalakat.”

RT1_7300

Kalamár Dezső főtörzszászlós, a rendezvény házigazdája elmondta: a Defence Education Enhancements Program egy NATO-szinten is elismert, fontos szerepet betöltő megerősítő, támogató program. A partnerországok ennek segítségével egy új, egy modern oktatási rendszert építhetnek ki saját haderejük számára – vagy éppen a már meglévőt tudják modernizálni, megújítani. Említésre méltó, hogy a programról még a 2014-es walesi csúcsértekezleten hoztak döntést, mint a katonai szervet egy új kezdeményezéséről.

A DEEP arra is kiválóan alkalmas - hívta fel a figyelmet Kalamár Dezső főtörzszászlós -, hogy platformot adjon a tapasztalatcseréhez is. A legjobb gyakorlatok, megoldások „cserélhetnek gazdát” a programban, így segítve a tagok és partnerek kiképzésének korszerűsítését, színvonalának emelését. A többszintű magyar „Acélkocka” altisztképzési rendszer NATO-szinten is elismerten kiemelkedően jól működik: nem véletlen, hogy a NATO parancsnokságok vezénylőzászlósai programfüzetébe előre, nagy betűkkel be van írva az Összhaderőnemi Vezető Altiszti Tanfolyam nemzetközi hetének dátuma – mert fontosnak tartják, hogy jelen legyenek ők is és lássák, hogyan működik az Acélkocka „teteje”. De fontos azt is kijelenteni - emelte ki a főtörzszászlós -, hogy a magyar rendszer több lépcsőből áll, az őrmesterek képzésétől a már említett vezető altiszti tanfolyamig. „A rendszerbe mindent integráltunk, amit mi össze tudtunk gyűjteni, fölhasználva a különböző NATO-s és missziós beosztásokban gyűjtött tapasztalatokat, a külföldi tanfolyamon elsajátított tudást. Mindezt megpróbáltuk úgy magyarrá tenni, hogy a nemzeti igényeinket szolgálja. Nem másoltunk, hiszen húsz év alatt megtanultuk, hogy alapul lehet venni dolgokat, módszereket, de valamit lemásolni nem érdemes. Mint ahogyan az sem másolható, amiben mi, magyarok többek vagyunk – ez pedig a különleges szenzitivitásunk. Minket szívesen hívnak például a Balkánra, hiszen kulturálisan könnyen meg tudjuk egymást érteni. Nekünk megvan ez a transzformációs szerepünk és képességünk ebben a programban is” – mondta.

RT1_7347

A DEEP kezdeményezés igyekszik minél szélesebb körben elérhető lenni. Ennek megfelelően a tagországok mellett mindenki csatlakozhat, aki a NATO-val bármilyen partnerségi keretrendszerben kapcsolatban van. Ez lehet például a Partnerségek a Békéért (PfP), a Mediterrán Párbeszéd (Mediterran Dialogue), az Isztambuli Együttműködés (Istanbul Cooperation Initiative) vagy a szövetség kezdeményezése, a Partners Across the Globe – Kolumbiától Új-Zélandig.

Címkékaltiszt