Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Segítség a leginkább rászorulóknak

Szöveg: Soucz Ferenc fhdgy. |  2009. április 28. 14:38

Afganisztán-szerte rengeteg embert kényszerített a hosszú éveken át tartó háborúskodás otthonaik elhagyására. Egyesek a környező országokban, mások a nyugodtabb északi tartományokban kerestek menedéket. Milliósra tehető azok száma, akik a mai napig szükségotthonokban élnek, sátrakban vagy tapasztott sárépületekben kénytelenek meghúzni magukat.

Sokan csak visszatérésükkor értesültek, hogy korábbi otthonaikat lerombolták a harcok során, vagy házaikban már más lakik. Számos olyan család is él köztük, akiknek különböző hadurak, helyi hatalmasságok tették lehetetlenné az életüket és kilátástalanságukban csak a menekülés biztosította számukra a fennmaradást. Minden család története más és más, csak a szomorú sorsuk közös.

Vannak, akik néhány éve, mások mindössze néhány hónapja tértek ide vissza. Õk gyakorlatilag a nulláról kezdik újra az életüket. 2002 óta csak Pakisztánból és Iránból 5 millió ember tért vissza Afganisztánba, és további 2,7 millióan várják, hogy hazatérhessenek.

Az idei évben – az előzetes tervek szerint – az UNHCR (ENSZ Menekültügyi Hivatal) 220 ezer embert tud visszatelepíteni hazájába. 
Pol-e Komritól északra, két fő közlekedési út által közrefogva fekszik Gurgorak település, Khvajeh Alwan falu szomszédságában. Az itt lakó menekültek és visszatelepültek (kb. 800-1000 család) kivételes helyzetben érezhetik magukat, hiszen a magyar PRT számos alkalommal támogatta már őket valamilyen formában és néhányuknak munkalehetőséget is biztosított.

Először 2007. január 15-én a MH PRT 1. váltása szervezett részükre segélycsomag osztást a kemény tél miatt. Ugyanebben az évben a Külügyminisztérium finanszírozásában a Magyar Ökomenikus Szeretetszolgálat (MÖSZ) adott át egy téglagyárat az itt lakóknak, a PRT 2 váltása pedig kutat fúratott részükre.

Tavaly is szervezett csomagosztást számukra a PRT. Az S9 CIMIC részleg tervező tiszt beosztásban szolgálatot teljesítő szlovák százados közreműködésével. Ekkor Szlovákiából érkezett ruházati cikkeket adományoztak számukra. 2008 decemberében a MÖSZ egy iskolát adott át, 2009 áprilisában pedig egy asztalosműhelyt.

 

A nők számára szőnyegszövő tanfolyamot szerveztek és a tanfolyam végén néhány szövőeszközzel is támogatták őket.
Szintén idei esemény volt, amikor a Menekültügyi Hivatal képviselője, Najim Kakar úr felkereste a MH Tartományi Újjáépítési Csoportot és kérte annak segítségét, a térségben élő visszatelepültek támogatására. A MH PRT arra kérte, hogy állítson össze egy listát az 500 legjobban rászoruló családról. Az elkészült listával ismét eljött az érintett települések és a Khvajeh Alwani (Khodzsal vani) terület rendőri vezetőivel. Ezen a megbeszélésen pontosították a helyszínt, az időpontot és tájékoztatást kapott a csomagok tartalmáról.

A PRT ezzel párhuzamosan tárgyalást folytatott a Pol-e Khumri illetékes kerületi rendőrkapitányság vezetőjével is. Egyeztettek a biztonsági kérdésekről, hiszen az afgán biztonsági erőkkel közösen biztosították a csomagok kiosztását. Bár a humanitárius segítségnyújtás nem tartozik a PRT fő feladatai közé, de figyelembe véve, hogy ezek az emberek igen nehéz körülmények között élnek, a PRT kivételt tett. Összeállított 500 db 15 kg-os tartós élelmiszercsomagot, melyben liszt, rizs, cukor, olaj, tea, borsó és bab található. Ebből 150 csomagot a PRT civil része finanszírozott a politikai tanácsadó közbenjárásával. Az élelmiszer csomag mellett mindenki egy ruhacsomagot is kapott, melyben gumicsizma, ISAF logóval ellátott pléd, HT takaró és a magyar hadsereg készleteiből már kivont ruhaneműk, valamint tisztálkodó szerek voltak.