Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Segítségnyújtás a bányaszerencsétlenség után

Szöveg: Bártfai László őrnagy |  2012. január 3. 14:44

Súlyos bányarobbanás történt december 24-én Afganisztánban, Nahrin járás chenaraki szénbányájában. Az értesülések szerint a szerencsétlenségben tizenhárom bányász vesztette életét. A katasztrófa után az MH Tartományi Újjáépítési Csoportot humanitárius segítségnyújtási feladatra kérték fel.

Az afgán kormányzati szervektől szenteste érkezett a hivatalos felkérés az MH Tartományi Újjáépítési Csoport parancsnokához, hogy a magyar katonák vegyenek részt a bányakatasztrófa utáni humanitárius segítségnyújtásban. Dr. Ruszin Romulusz ezredes, a PRT parancsnoka további információk gyűjtésére és a segítségnyújtás megkezdésére azonnal riadóztatta a PRT gyorsreagálású alegységét, amely a CIMIC-PSYOPS (S-9) részleg területileg illetékes összekötő csoportjával együtt rövid időn belül menetkész volt. 

1595929542
Eközben a PRT CIMIC-PSYOPS részlege humanitárius csomagokat állított össze, amelyek elsősorban orvosi ellátáshoz szükséges kellékeket és az áldozatok családjainak megsegítésére szánt anyagokat tartalmaztak.

A magyar katonákból álló menetoszlop első állomása a Nahrin járásban található kórház volt, ahol a helyi orvosok rendelkezésére bocsátották a kötszerekből, orvosi műszerekből álló csomagot. A helyszínre érve a PRT katonái találkoztak a helyi bányamérnökkel, akitől megtudták, hogy az előzetes hírekkel ellentétben nem történt robbanás, hanem a bánya járatai megteltek metángázzal, amit megfelelő felszerelés és tapasztalat hiányában a helyi munkások nem vettek észre, s ez okozta az üregben dolgozó 11 ember fulladásos halálát. Miután már hosszú ideje nem adtak semmiféle életjelet magukról, egy éppen pihenőjüket töltő, helyi bányászokból verbuválódott mentőcsapat indult a keresésükre. Sajnos mire rájöttek, mi történt, addigra a mentőcsapat két tagja is életét vesztette.

A PRT kijelölt csoportja a helyszínen szembesült azzal a problémával, hogy megfelelő felszerelés hiányában a jelenlévők közül senki nem képes a bánya járataiba lemenni és felmérni az ott keletkezett károkat. Csak másnapra, azaz december 25-re sikerült találni egy olyan afgán mentőegységet, amelynek megfelelő felkészültséggel és eszközökkel rendelkezett az ilyen jellegű feladatok végrehajtására is. 

A magyar PRT parancsnoka a szerencsétlenség körülményeinek pontos megismerése után arról döntött, hogy a korábban összeállított segélycsomagokat december 28-án adják át. „Gyorssegélyt kell adni azoknak a családoknak, akik elvesztették hozzátartozójukat és így a kenyérkeresőjüket" – hangzott a parancs. A lisztet, rizst, cukrot, mézet, lekvárt, kenyeret, teát, édességeket, takarókat tartalmazó csomagokat Nahrin településen adták át. A rendezvényen jelen volt a járás kormányzója is, aki a családok és a hozzátartozók nevében megköszönte a magyar katonák gyors segítségnyújtását.

1595929542