Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Külhonból toborozna az ausztrál haderő

Szöveg: honvedelem.hu / htka.hu |  2012. január 3. 13:31

A haditechnikai fejleményeket nyomon követők számára nem újdonság, hogy az ausztrálok az utóbbi időben meglehetősen komoly összegeket fordítanak haderejük fejlesztésére. Ennek ellenére náluk sem minden problémamentes, amit jól mutat az is, hogy a sajtó többször is írt az elmúlt másfél-két évben az Ausztrál Királyi Haditengerészetről.

A megjelent cikkeknek azonban volt alapja is, hiszen az elmúlt időszakban az amúgy is technikai problémákkal küzdő ausztrál tengeralattjárók még igen komoly legénységhiánnyal is küzdöttek, továbbá a kétéltű műveleteket támogató hajók is leamortizálódtak az évek alatt.

Mostanában azonban úgy tűnik, hogy az ausztrál haditengerészet „összekapta magát", hiszen a tengeralattjáróinak legénységproblémáját megoldották, a támogató hajókat megjavították vagy kivonták a rendszerből, ráadásul helikopter-hordozókkal is bővítik képességeiket.

Ugyanakkor, a friss hírek szerint a RAN és összességében az ausztrál haderő továbbra is humán erőforrás problémákkal küzd, melyek gyors enyhítése érdekében külföldről kívánnak képzett katonákat magukhoz csábítani. A The Australian napilap értesülései szerint egyes szakterületeken a civil szektorral is erősen versenyezni kényszerülő ADF tárt karokkal várja a megfelelő képzettségekkel rendelkező külföldi katonákat – többek közt pilótákat és tengeralattjárósokat – szerte a nyugati világból, de különösen az angolokat.

Nem véletlen az angolok kiemelése, hiszen mégiscsak Nemzetközösség, másrészt – és ami a lényegesebb – Angliában a haderőreform kapcsán majd húszezer ember került ki a védelmi szektorból. Ők az ausztrálok elsődleges célpontjai. Tárgyalások kezdődtek a Royal Navy-vel, amelyen azonnal biztosították a briteket, hogy nem áll szándékukban olyan toborzás, mely problémát okozhat az angol hadigépezet fenntartásában.

Az ADF honlapján közzétett információ alapján a RAN a hagyományos toborzással a belátható időn belül nem betölthető pozíciókba keres olyan, képzettséggel rendelkező szakmabelieket, akik jelenleg is valamelyik külföldi haditengerészetnél szolgálnak, vagy legfeljebb három évvel ezelőtt szereltek le, és képzettségüket, gyakorlatukat tekintve alkalmasak pozíció betöltésére az ausztrál haditengerészetnél.