Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Éles helyzetben a repülőtéri tűzoltók

Szöveg: Gyeginszky Andor törzsőrmester |  2012. január 3. 12:16

2011. december 28-án, az esti órákban riasztást kapott az MH Pápa Bázisrepülőtér tűzoltószolgálata. Egy családi ház gyulladt ki a város közelében lévő Béb településen, ahova – a IV-es kiemelt fokozatú riasztást követően – egész Veszprém megyéből érkeztek tűzoltóegységek.

A repülőtéri lánglovagoktól a pápai városi tűzoltóparancsnok kért segítséget. A bázisrepülőtér hadműveleti központjának váltásparancsnoka – a megfelelő engedélyek megkérése után – riasztotta a szolgálatban lévő tűzoltórajt, amely rövid időn belül, mindössze tizenhárom perc alatt kiérkezett a helyszínre.

A katonai tűzoltók Csillag István tűzoltó őrnagy, az oltás vezetőjének irányítása mellett kezdték meg a kárfelszámolást. Ekkor a családi ház – a hozzá tartozó melléképületekkel, valamint az udvaron felhalmozott gépjárművekkel és lomokkal együtt – már teljes terjedelmében égett. A tűz átterjedt a szomszédos ház udvarán található fatároló helyiségekre is.

Mivel a település tűzcsaphálózatában elégtelen volt a víznyomás, a bázisrepülőtér tűzoltói a szomszédos településekről, több fordulóval biztosították az oltáshoz szükséges vízmennyiséget. Ezek után egy visszagyulladt fészer oltását végezték el a reptéri tűzoltók egy vízsugárral.

A különösen veszélyes tűz eloltása, az önkormányzati tűzoltókkal való hatékony együttműködés is mutatja az MH Pápa Bázisrepülőtér tűzoltóinak rátermettségét, kiképzettségük színvonalát, valamint azt is, hogy nagyon jó a viszonyuk a városi tűzoltókkal.

Az MH Pápa Bázisrepülőtér állományából három tűzoltó – Mecseki András főtörzsőrmester, váltásparancsnok, Szocsevka Gábor
szakaszvezető, kezelő és Gál Jenő szakaszvezető, gépkocsivezető –, egy gépjárművel vett részt az oltásban.