Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Segítségnyújtás a szörnyű tragédia után

Szöveg: PRT-9 szóvivő |  2010. november 11. 13:02

Az afganisztáni Baghlanban szolgálatot teljesítő magyar Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) egészségügyi eszközökkel segítette egy helyi orvos sebesült-ellátását. Jelga járás egyik hegyi falujában, Wariciben alig több mint egy hete borzalmas baleset történt: egy esküvőn történt épületkatasztrófában negyvennél is több ember veszett oda.

A családok egy menyegzőre gyűltek össze.
Az öröm helyét vette át a gyász, amikor a rendezvény helyéül szolgáló
háromszintes épület összeomlott, miközben több mint száz ember
tartózkodott benne. Több mint negyvenen meghaltak, a sérültek száma pedig meghaladta a hatvanat.

Az elhunytak többsége nő és gyermek volt, akik a legfelső szinten tartózkodtak.

Az orvosi segítség nagyon nehezen kivitelezhető a térségben, mivel a falu nehezen megközelíthető, a nagyobb járművek nem is tudnak eljutni odáig. Az eset után nem sokkal a PRT – segítve a helyi orvost – egy egészségügyi felszerelést tartalmazó segélyszállítmányt juttatott el a térségbe.

Az ott dolgozó doktorral egyeztetve az egészségügyi központ összeállította a szállítmányt, amihez nagyban hozzájárult az amerikai FST ( Forward Surgical Team – Előretolt Sebész Csoport ) és a Magyar Református Szeretetszolgálat (AID4LIFE). A huszonhárom doboznyi fájdalomcsillapító, kötszer, antibiotikum, ragtapasz, rögzítősín, gipsz, fertőtlenítőszer, infúzió, fecskendő az életet fogja jelenteni sok embernek.

A kiszállítás egy egész napot igénybe vett, mivel az útviszonyok még egy terepjárónak is kihívást jelentenek.