Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Segítsenek már!!!”

Zárógyakorlat a katonai megfigyelő tanfolyamon

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei |  2021. október 7. 19:07

A békefenntartó szolgálata olyan összetett, embert próbáló, hogy a kívülálló nehezen tudja még csak követni is. Erről (is) meggyőződhettünk a 39. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam (International Military Observer Course – IMOC) két napos zárógyakorlatának október 6-ai, szerdai napján, amikor is a békefenntartó járőröknek – többek között – összetett, fiktív szituációt kellett kezelniük.

20211007-imoc-zarogyakorlat (4)

A kitalált szituáció szerint a három nagyobb etnikumot tömörítő országban igencsak feszült a hangulat. Az ENSZ békefenntartóinak – vagyis a zárógyakorlaton részt vevő tizennégy nemzet huszonöt katonájának – a járőrözés, fegyverzet ellenőrzés, konfliktuskezelés, információgyűjtés mellett gyakran tárgyalniuk is kell az alájátszó állomány megszemélyesítette szemben álló felek képviselőivel, és a helyi elöljárókkal.

A zárógyakorlat egyik kitalált mozzanatában például az történt, hogy az elképzelt menekülttábor egyik lakójának kezében felrobbant egy gránát, súlyos sérülést okozva. Az illető azért gyűjtött robbanószerkezeteket, mert az elterjedt álhírek szerint az ENSZ-katonák pénzt adnak értük. Amikor a megfigyelők – akik közül csak egyikük beszéli a „helyi nyelvet” – kiérkeznek a helyszínre, egyszerre kell szembesülniük a súlyos sérülttel, a felfokozott állapotban lévő „menekültek” ilyen-olyan igényeivel, melyek az élelmiszertől elkezdve a pénzen át, egészen az ajándék ruházati cikkekig, és az azonnali kórházi ellátásig terjednek. Dióhéjban: „segítsenek már!!!” Közben a „helyi sajtó” meglehetősen kellemetlenül szeretne azonnal minél pontosabb információhoz jutni, a „menekülttábor vezetője” pedig nem mindig tudja kordában tartani az embereit…

20211007-imoc-zarogyakorlat (10)

Talán a fentiekből is látható, hogy a három hetes tanfolyam hallgatóinak készség szinten kellett alkalmazniuk az első héten elméletben megtanult; az ENSZ katonai megfigyelők számára szükséges alapismereteket. A tanfolyam második hetétől kezdve pedig már elhagyták a tantermet, és járőrcsoportokban hajtották végre a fentihez hasonló, életszerű helyzeteket szimuláló feladatokat a szolnoki központban és Egerbakta térségében.

A tanfolyam tíz fős nemzetközi oktatói csoportjába Ausztriából, Bosznia-Hercegovinából, Ghánából, Horvátországból, Németországból és Szerbiából érkeztek katonák, míg a magyar instruktori csoportot aktív állományú és önkéntes műveleti tartalékos, több missziós tapasztalattal rendelkező főtisztek és tisztek alkották.

Aki sikeresen elvégzi a tanfolyamot, azt lehetőséget kap arra, hogy az ENSZ, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az Európai Unió és más nemzetközi szervezetek által vezetett katonai megfigyelői missziókban, vagy más béketámogató művelet keretében külföldi szolgálatot teljesítsen.