Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az Amerikai-Magyar Üzleti Tanács delegációját fogadta a honvédelmi miniszter

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2021. október 7. 18:35

Immár hatodik alkalommal látogattak Budapestre a vezető amerikai cégek felsővezetői, az Amerikai-Magyar Üzleti Tanács szervezésében. A nyolc cég tizennégy képviselőjét - akik többek között a védelmi ipar, a kibervédelem, a gyógyszeripar, az orvosi technológiai ipar, az olaj- és gázipar és a dohányipar területéről érkeztek -a honvédelmi tárca képviseletében dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter fogadta október 7-én, csütörtökön.

LALA5081

A honvédelmi miniszter tájékoztatójában Magyarország biztonsági környezetéről, védelempolitikájának irányairól, a folyamatban lévő védelmiipari beszerzésekről, valamint a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programról ejtett szót. A miniszter úgy fogalmazott: „célunk, hogy a Magyar Honvédséget a megváltozott biztonsági környezethez igazodva fejlesszük. A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program eredményeként a Honvédség regionális szinten válik meghatározó és a korszerű haderővé, ami megfelel a kor követelményeinek és képes a jelenlegi, illetve esetleges jövőbeli biztonsági kihívások kezelésére. A terv végrehajtása emellett segíti a magyar védelmi ipar újjászületését is.”

Dr. Benkő Tibor kiemelte, hogy Magyarország hozzájárul a NATO közép-európai régiót érintő képességhiányának kezeléséhez, ennek keretében – a partnerekkel együtt – létrejött a Közép-európai Többnemzeti Hadosztályparancsnokság, illetve amerikai támogatással a Regionális Különleges Műveleti Komponens Parancsnokság.

LALA5088

A megbeszélésen elhangzott, hogy a Magyar Kormány elkötelezett a transzatlanti együttműködés mellett, továbbá fontosnak tekinti az amerikai-magyar kétoldalú védelmi együttműködést a nemzeti képességfejlesztés szempontjából. A Magyar Honvédség különleges műveleti képességének fejlesztése amerikai támogatással, amerikai mintára történik – fejtette ki a miniszter.

A tárgyalást követően Bese Márton, a Honvédelmi Minisztérium Védelempolitikai Főosztály főosztályvezető-helyettese tartott előadást az amerikai delegáció számára a magyar védelempolitika aktualitásairól.