Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Síita tüntetőkre lőttek a szaúdi rendőrök

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. február 11. 16:58

Egy ember meghalt, és több tucatnyian megsebesültek, miután a szaúdi biztonsági erők lőfegyverrel támadtak tüntetőkre csütörtök este egy síita településen az ország keleti részén – közölték február 10-én, pénteken szemtanúk és emberjogi aktivisták.

Elmondásuk szerint a 21 éves Munir Midáni a mellkasán kapott találatot, és kórházba szállítás után belehalt sebeibe. A demonstráció helyszíne Katíf tartomány volt, ahol a királyságban lakó síita kisebbség összpontosul. Az aktivisták azt közölték, hogy egy Mohamed próféta születéséről megemlékező vallási szertartás résztvevői az egyik főúton vonultak a politikai foglyok szabadon engedését és reformokat követelő jelszavakat skandálva.

Az iszlám rendkívül szigorú felfogását követő Szaúd-Arábiában nem emlékeznek meg a próféta születéséről. A csütörtök esti incidens után fiatalok csoportjai autógumikat gyújtottak fel, a rendőrség pedig ellenőrző torlaszokat emelt a szemtanúk szerint.

Az ország olajban gazdag keleti régiójából, ahol a kétmillió szaúdi síita nagy többsége él, csaknem egy éve szórványos zavargásokról hallani. A síiták hátrányos megkülönböztetésre panaszkodnak, s a munkalehetőségekben és a szociális ellátásban egyenlőséget követelnek a szunnita többséggel.

A zavargások, tiltakozások közvetlen kiváltó oka az volt tavaly márciusban, hogy Szaúd-Arábia katonai segítséget nyújtott a szomszédos Bahrein szunnita vezetőinek az ottani síiták tiltakozó akcióinak letöréséhez. A megmozdulások később súlyosbodtak, ősszel már halottaik és sebesültjeik is voltak.

Január elején Rijád közzétette 23 olyan szaúdi listáját, akiket e zavargásokban való részvétel és „idegen felek javára" folytatott tevékenység miatt köröztek – ez utóbbival Iránra utalva, mivel a szaúdi hatóságok a síita tüntetések titkos támogatójának tartják Teheránt.

Címkékjog