Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sikeres ballisztikus rakétaelhárító rakétatesztelés Indiában

Szöveg: Háború Művészete |  2011. március 9. 21:03

Az indiai Védelmi Kutatási és Fejlesztési Szervezet (DRDO) végrehajtotta soron következő tesztjét az új, fejlesztés alatt álló ballisztikus rakétaelhárító rakétájával. A kísérleti indításra  március 6-án került sor, amikor is a tesztrakéta 16 kilométeres magasságban elfogott és megsemmisített egy ballisztikus rakétát.

  A vezérlőközpont monitoráról készített fotón látható,

amint a Bengáli-öböl felett, 16 km-es magasságban

a rakéta megsemmisíti a célt.

Az „ellenséges" rakétát 9 óra 32 perckor lőtték ki az India keleti partvidékén, Orissa állam területén található integrált tesztlőtérről, míg az elfogórakétát 9 óra 37 perckor indították útjára az Orissa állam közelében található Wheeler szigetről.
A hírek a rakéta pontos típusát nem közölték, azonban valószínűleg az AAD rakétáról van szó, amely az indiai rakétavédelmi rendszer eleme lesz. Az elfogó rakéta egy speciális robbanófejjel volt ellátva, ami célra vezette a rakétát és robbanáskor maximális kárt okozott abban. Az elhárító rakéta a Bengáli-öböl felett semmisítette meg az „ellenséges" rakétát, amelynek eredményeképpen a teszt sikeresnek bizonyult.

V.K.Saraswat, az indiai védelmi miniszter tudományos tanácsadója elmondta, hogy „a Wheeler szigetről végrehajtott rakétaindítás nagyszerűen sikerült, az elfogó rakéta a ballisztikus rakéta közvetlen közelében robbant, amit sikeresen megsemmisített". Az elfogás és megsemmisítés során az elhárító rakéta 4,5 Mach sebességig gyorsult.
Ez volt a DRDO hatodik elhárítórakéta kísérlete, amely közül öt végződött sikeresen.

„Ballisztikus rakétavédelmi programunk megérett az integrációra az ország légvédelmi rendszerébe. India ezen képességével csak csatlakozott az USA, Oroszország, Franciaország és Izrael négyeshez, akik már rendelkeznek ezzel a képességgel", – mondta Dr. Saraswat. Kína hasonló képességét feszegető kérdésre Dr. Saraswat elmondta, hogy ismeretei szerint, Kína jelenleg még csak a fejlesztési ütemnél tart.