Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sikeres felkészülés

Szöveg: Kelemen Ilona | Fotó: a szerző felvételei |  2022. szeptember 19. 14:51

Az Európai Unió és az Egyesült Nemzetek Szervezetének misszióiba, törzs- és egyéni beosztásba készülő több mint harminc katona részére tartottak békeműveleti felkészítést szeptember 12-16. között, az MH Béketámogató Kiképző Központban, Szolnokon.

eu_ensz_misszió_fotó (4)

Az elméleti és gyakorlati foglalkozásokból álló egyhetes kiképzés a katonák részére misszió-orientált, hadszíntér-specifikus felkészítést nyújtott. Ennek során foglalkoztak a vallási és kulturális különbségekkel, valamint az esetleges biztonsági kockázatok és veszélyek kezelésével.

Pszichológiai felkészítésük során megismerkedtek a fogvatartáskor alkalmazandó viselkedési szabályokkal, emellett nemzetközi hadijogi, egészségügyi ismereteiket is bővítették. Részt vettek elektronikus információ- és dokumentumvédelemről szóló előadáson, illetve pénzügyi, biztosítási és vámtájékoztatón, valamint a Maliba készülők elsajátították a vezetéstechnikai szabályokat is.

eu_ensz_misszió_fotó (1)

Az ENSZ misszióba készülők részére a kiképzőközpont biztosította a lehetőséget, hogy távoktatásban sajátítsák el a nemzetközi szervezet által meghatározott ismereteket.

A katonák három műveleti területen látják majd el feladataikat: az ENSZ Nyugat-Szaharai Választásokat Ellenőrző Misszióban (United Nations Mission for the Referendum in Western Sahara – MINURSO), az Európai Unió georgiai Megfigyelő Misszióban (European Union Monitoring Mission Georgia), valamint az Európai Unió Mali Kiképző Misszióban (European Union Training Mission in Mali – EUTM Mali). A tanfolyamok eredményes végrehajtását igazoló tanúsítványokat Asztalos Lajos őrnagy, az alakulat megbízott parancsnokhelyettese adta át.