Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sikeres tesztek a Boeing P-8A Poseidon harcászati rendszereivel

Szöveg: JETfly |  2010. június 14. 10:36

2010. június 8-án, Seattle-ben sikeresen végrehajtották az első olyan berepülést, amely során a Boeing P-8A Poseidon harcászati rendszereit tesztelték. A T2 jelzésű gép a jövőben ezeknek a rendszereknek az integrációjára és további tesztelésére fog szolgálni Seattle-ben, illetve a haditengerészet Patuxent River-i bázisán.

A három órás repülés során a Boeing és a haditengerészet emberei sikeresen tesztelték a gépen található öt operátori munkaállomást és a kulcsfontosságú eszközöket, mint például a datalinket és a kommunikációs rendszereket. A program egyik illetékese szerint ez a repülés közelebb hozta a Poseidont a harcoló alakulatokhoz, és a jövőben a gép legfejlettebb rendszerei is kipróbálásra kerülnek. Ha ezek is sikerrel járnak, akkor a P-8A rendkívüli képességekkel ruházhatja fel a haditengerészetet.

A T2-es jelzésű repülőgép egy az öt közül, melyeket tesztelésre használnak, mióta 2004-ben megkötötték a szerződést. A T1-et légialkalmassági repülésekre használják, ez a gép 2009 októbere óta repül, de 2010 áprilisában áttelepült Patuxent Riverre. A haditengerészet tervei között szerepel 117 darab P-8A vásárlása, amelyekkel a jelenleg szolgálatban álló P-3-asokat kívánják leváltani. A tervek szerint a gép 2013-ra lesz bevethető.

1595903142