Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Módosított „Zsuzsanna”

Szöveg: Háború Művészete |  2010. június 14. 10:51

Szlovákiában elkészült a 155 mm-es, SpGH vz. 2000 Zuzana önjáró tüzérségi tarack első módosított, kísérleti változata. A módosított tarack létrehozásán a Konstrukta és a Tanax cégek a szlovák gazdasági minisztériummal együttműködve dolgoznak.

Alapvető különbség az alapváltozat valamint a módosított „Zuzana" között a megerősített toronyban nyilvánul meg. A torony önálló elektromotort, valamint ennek ellátásához, önálló elektromos áramellátó egységet kapott, aminek eredményeképpen a fő hajtómű működésétől függetlenül képes mozogni. A torony 360 fokban képes körbeforogni, míg a tarack csöve -3,5 – 70 fok között téríthető ki a vízszintes helyzetéből.
A rendszer jellemzői: a nagy hatótávolság, a nagy pontosság, valamint a tűzgyorsaság. A TATRA 8×8 alváz magas szintű mobilitást biztosít a tarack számára. A fegyver kialakítása lehetővé teszi, hogy NATO standard 155 mm-es lövedéket használjon, ami nagyszámban elérhető a világpiacon. A tűzvezető rendszer lehetővé teszi az MRSI (többszörös lövedék-becsapódás koncepciója) mód alkalmazását.

A Zuzana egyik különlegessége, hogy a torony két, teljesen elkülönített rekesszel is el van látva, ami biztonságossá teszi a rendszert, mivel a kezelőszemélyzet távol helyezkedik el minden potenciális mechanikus veszélyforrástól, valamint a személyzet védve van a lövés során keletkező gázoktól.

Technikai jellemzői:

Kaliber 155 mm
Tűzgyorsaság 6 lövés/perc
Újratöltés automatikus
Alváz TATRA 8×8
A jármű hossza 12,97 m
A jármű szélessége 3,015 m
Teljes magassága 3,3 m
Akadályleküzdési képesség
Árok 2000 mm
Függőleges akadály 600 mm
Teljes tömeg 28.450 kg
Maximális sebesség 80 km/h
Személyzet

4 fő.

CímkékNATO