Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránátot találtak az olajfinomítóban

Szöveg: Szűcs László |  2010. június 14. 12:04

A 23. héten, azaz június 7–13. között 33 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 13 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Hadházi Edina szakaszvezető, az alakulat felderítő részlegének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 938 bejelentést kaptak.

Június 7-én a Pest megyei Törökbálintról kaptak egy telefonhívást a tűzszerészek, amely szerint a helyi ipartelepen több, feltehetően a második világháborúból visszamaradt lőszert találtak. A Sulykovszki Róbert főtörzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr a terület műszeres átvizsgálása során összesen 86 darab, különféle gyalogsági lőszert talált, melyeket a központi gyűjtőbe szállítottak.

Június 8-án a főváros XI. kerületében, a Károli Gáspár téren akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, ahol egy játszótér építése közben egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránát került elő. A veszélyes robbanószerkezetet a Szalai Attila zászlós vezette járőr a közelben kijelölt robbantási helyen semmisítette meg.

Június 9-én Keszthelyre vonultak a tűzszerészek, mivel Fodor utcában található iskola udvarán, medenceépítés közben, világháborús robbanószerkezet került elő. A Kiss Henrik törzsőrmester vezetésével helyszínre érkezett járőr a megjelölt helyen egy 88 milliméteres páncéltörő gránátot talált, amelyet a közelben kijelölt helyen meg is semmisített.

 

Ugyanezen a napon Budapest I. kerületébe, a Budai várba is ki kellett sietniük a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, mivel a Sándor-palota közelében végzett földmunkálatok során egy 152 milliméteres repeszromboló-gránát került a felszínre. A veszélyes szerkezetet a Hadházi Sándor zászlós vezette járőr semmisíttette meg.

Június 11-én Százhalombattáról, az olajfinomítóból kapták a bejelentést a tűzszerészek, amely szerint a gyár területén egy, a második világháborúból visszamarat, 82 milliméteres repeszaknavető-gránátot találtak. A gránátot a Kiss Henrik törzsőrmester vezette járőr szállította el a gyárból és a közelben kijelölt helyen megsemmisítették.

Június 12-én Miskolcra kellett kivonulniuk a tűzszerészeknek, mivel az Andrássy úton található élelmiszerbolt előtt, földmunkálatok közben több világháborús robbanószerkezet is előkerült. A Pajtli Norbert vezetésével helyszínre küldött járőr a megjelölt területen egy 37 és egy 45 milliméteres páncéltörő gránátot, valamint egy 85 milliméteres légvédelmi repeszgránátot talált. A tűzszerészek a gránátokat a közelben kijelölt helyen semmisítették meg.