Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sikeresen zárultak a honvédelmi táborok

Szöveg: Józan Tímea hadnagy | Fotó: a szerző és a területvédelmi ezred felvételei |  2022. augusztus 11. 19:29

Élményekben gazdag hetet tudhatnak maguk mögött azok a gyerekek, akik az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred zászlóaljainak szervezésében vettek részt különböző tematikájú honvédelmi táborokban.

29

A táborok utolsó sorakozóján a táborlakók szülei, hozzátartozói is megjelentek, akik büszkén nézhették végig a csapat számára kiadott vezényszavak pontos végrehajtását. Minden táborlakó átvehette a próbákon való derekas helytállásért járó obsitot, ajándékot, valamint táboronként a parancsnok a legrátermettebb, vagy a legtöbbet fejlődő gyermek fejére helyezte fel a honvédelmi tábor bordó barettsapkáját.

21

Csobánka - túlélő honvédelmi tábor

Víztisztítás, különféle csomókötési technikák, térképpel és tájólóval való tájékozódás és elsősegélynyújtás is szerepelt a 30. Szepessy András Területvédelmi Zászlóalj által szervezett, túlélő tematikájú honvédelmi tábor programjában, Csobánkán. A gyerekek nemcsak katonai, hanem a természetben szükséges életmentő ismeretekkel is gyarapíthatták tudásukat. A fiatalok az első napokban az elsősegélynyújtás alapjait tanulták meg; például azt, hogy miként kell sérültet szállítani, majd - az elméleti oktatást követően - térkép és a tájoló segítségével a természetben való tájékozódást is elsajátították. Mindezen tudás birtokában a táborozók az általuk épített menedékekben vészelték át egy éjszakát. A tábori hangulatot az esti tábortűz melletti szalonnasütögetés koronázta meg a gyerekek számára, akik a tábor ideje alatt a Csobánka közelében található „egri várat” is meglátogatták.

3

Gyöngyösfalu - sport honvédelmi tábor

Idén is Gyöngyösfalu adott otthont a Vas megyei 83. Poppr Emil Területvédelmi Zászlóalj honvédelmi táborának. Nem véletlenül, hiszen ott található a Holdfényliget Kalandpark, ahol a táborozó gyerekek közel egy hetet tölthettek el. Már az első napon alaki fogásokkal ismerkedtek, valamint csapatépítő tréningen vettek részt a táborlakók a kalandpark animátorcsapatának vezetésével. Sporttábor lévén az íjászat, a kalapácsvetés, a lándzsadobás, a katonai közelharc, az önvédelmi oktatás és a drótkötélpálya leküzdése is szerepelt a mindennapi programok között. Mindemellett karate és judo bemutatót is tartottak a fiataloknak, akik testközelből megtanulhatták a különféle küzdősporthoz tartozó fogásokat is. A sportos foglalkozások mellett a gyerekek gázlótúrán is részt vettek a Gyöngyös-patakban, túráztak a Kőszegi-hegységben, valamint igazi kemencében sült pizzát fogyasztottak a tábortűz mellett.

19

Balatonakarattya - vitorlás honvédelmi tábor

Ismét a Balatoné és a vitorlázásé volt a főszerep a 31. Draganits Ferenc Területvédelmi Zászlóalj vitorlás tematikájú honvédelmi táborában, ahol már az első napon - a táborrend kialakítása után - vitorlásoktatáson vettek részt a gyerekek. A táborozók megtanultták a vitorla üzembehelyezését és felszerelését, szélirányba állítását, a vízbeesett személy mentését, valamit a felborult vitorlás „talpraállítását”. A vitorlázás mellett programként szerepeltek a katonai vízi kihívások is; például az alakzatban futás, a kötélhúzás, a homokban kúszás, a sebesültszállítás, de megtapasztalhatták a gyakorlóban vízbe gázoltást is. Mindezek mellett ellátogattak a Bakonykúti Kiképző Bázisra, ahol paintball foglalkozáson mérhették össze erejüket, majd egy túrán vettek részt.

12

Zalaszabar - harcos honvédelmi tábor

A 48. Nagy Sándor Területvédelmi Zászlóalj által szervezett zalaszabari harcos tematikájú táborban a gyerekek igazi jurtákban pihenhették ki a színes programokkal tarkított tábor napjait. Alaki foglalkozáson avatták fel gyakorlójukat, majd rajonként elsősegély-nyújtási, valamint a rádióforgalmazás szabályaival foglalkozó elméleti és gyakorlati foglalkozásokon szereztek új ismereteket. A tábor harmadik napján Budapestre utazott a csapat, ahol a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban vettek részt tárlatvezetéssel egybekötött előadáson, majd megtekintették a fegyverzeti kiállítást. Mindezek mellett katonai jellegű akadálypályán mérhették össze ügyességüket és egy repülőgép szimulátort is kipróbálhattak. A hadtörténeti előadások, a csocsó, az asztalitenisz és az esti sütögetés mellett a gyerekek napjait a tábor mellett elhelyezkedő Zobori Kalandpark tette igazán élvezetessé.