Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Simon és Sam

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2011. április 2. 13:34

Röpke hétvégi fejtörésre invitáljuk olvasóinkat. Első kérdés: ki volt Sam és Simon? Második kérdés: mégis miért írunk róluk egy honvédségi honlapon? Akik tudják az első kérdésre a választ, azok rögtön megválaszolhatják a másodikat is. Jutalmul ők megtehetik, hogy nem olvassák tovább ezt a cikket. A többiek viszont… nos, Mihail Bulgakov szavaival élve: „utánam olvasó!”

1595916354
Most pedig következik a nagy leleplezés! Simon Hongkongban született 1947-ben, majd 1948. márciusában került a HMS Amethyst nevű brit hadihajó fedélzetére, a Stonecutters Island kikötőjében. Simon éppen a kikötőben kóborolt és valószínűleg élelmet keresett, amikor egy tizenhét éves matróz rábukkant. Úgy döntött: felcsempészi a hajóra. Hamar megszerettette magát a legénység tagjaival, olyannyira, hogy idővel már a kapitány kabinjában aludt.

Egy esztendővel később a kínai kommunista hatalomátvétel idején bekövetkezett Jangce-incidens során egy repesz súlyosan megsebesítette. A hajó a Jangce-folyón haladt éppen Nanking felé, amikor megtámadták és a kabint is ágyútalálat érte. Többen meghaltak, sőt a támadás során maga a kapitány is életét vesztette, de a sérült Simon túlélte! Tevékenységéért kitüntetésben részesítették, megkapta a Dickin Medált és a Blue Cross medált is. Erről a rendkívüli eseményről számos újság is írt, így Simon egy csapásra ismertté vált.

Sajnos még ez év novemberében elpusztult a plymouth-i kikötő karanténjában, vírusfertőzésben. A Time magazin nekrológban emlékezett meg róla, temetésén százak vettek részt, köztük természetesen a HMS Amethyst teljes legénysége. Sírkövén ez áll: „Túlélte a Yangce folyami incidenst, teljesítette a parancsot."
Azt hiszem így már teljes ez a rövid életrajz… bár… talán mintha kihagytam volna valamit… várjunk csak…

1595916354
Ó, tényleg: elfelejtettem leírni, hogy – mint az archív képünkön látszik – Simon egy macska volt! Bizony, a fekete-fehér állat morál- és hangulatjavító kabalaállatként szolgált a hadihajón, ahol egyébként másodállásban rendszeresen irtotta a hajó patkány-és egérállományát. Hogy miként élhette túl azt a bizonyos támadást a Jangce-folyón, nem tudni – talán feláldozott egyet kilenc életéből -, de az tény: nem ő volt az egyetlen macska a brit haditengerészetnél.

A középkorban sok-sok hajón szolgáltak macskák, olyannyira, hogy a tengerész-szlengben a gyenge szellőt „cicamancs"-nak hívják. Kabalaállatként szolgálták Őfelségét és hajótörés esetén a macska mentése pont olyan fontos volt, mint mondjuk a hajó rumkészletének. biztonságba helyezése. (Márpedig ez nagy szó…!)

 

1595916354
A fentiekből gondolom már kiderült, hogy Sam is a brit királyi haditengerészet kabalaállata volt, miután átállt (átmászott…) a szövetségesekhez. Pontosabban becsületes teljes nevén: az Elsüllyeszthetetlen Sam. Ez a derék négylábú eredetileg a Bismarck nevű csatahajón kezdte meg szolgálatát. A fedélzeten volt a hajó első és egyetlen küldetése során is, amikor is 1941. május 27-én a Bismarck hosszas csata után elsüllyedt. A 2200 fős legénységből csak 115-en maradtak életben. No, meg persze a macska…

A HMS Cossack romboló legénysége szedte fel a vízből és azon mód el is keresztelték őt Oscarnak. Szerintem a németek nem bocsátották meg neki ezt az árulást, merthogy hősünk brit lobogó alatt is változatlan lelkesedéssel tizedelte a rágcsálókat.

1595916355
Ám ezen a hajón sem maradhatott tovább néhány hónapnál. Még ugyanezen év októberében az U-563 jelzetű tengeralattjáró megtorpedózta a rombolót: a robbanás pedig a hajó teljes orr-részét megsemmisítette.

159 ember veszett oda, de Oscar ekkor kapta meg az Elsüllyeszthetetlen Sam becenevet és érdemei elismerése mellett áthelyezték a HMS Ark Royal nevű repülőgép-hordozóra. Ezt a hajót a változatosság kedvéért az U-81 torpedózta meg, ám ezt a támadást szerencsére a teljes legénység túlélte. (A leírások szerint a matrózok „mérgesnek, de sértetlennek" tűntek.)

Sam tengeri karrierje ekkor ért véget. Talán azt hitték, hogy balszerencsét hoz, talán más oka volt, mindenesetre tény: Gibraltárra került egy irodába, majd 1955-ben elpusztult. Így lett szegény Elsüllyeszthetetlen Sam élete végére szégyenszemre tengerész macskából „szárazföldi patkány"…

 

Fotó: Rácz Tünde és archív