Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sivatagi kaland – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2021. június 10. 8:24

Nem a Balkán volt az egyetlen hadszíntér, ahol Hitlernek ki kellett mentenie szorult helyzetéből Mussolinit. Miután az Észak-Afrikában harcoló olasz haderő megsemmisítő vereséget szenvedett a britektől Líbiában, a Führer a helyszínre küldte az egyik legtehetségesebb katonáját, Erwin Rommel tábornokot.

MH_2021_06_borító

Mivel Olaszország csak marginális szerephez jutott Franciaország legyőzésében, Mussolini egy önálló akció indításával kívánt érdemeket szerezni. Figyelme Észak-Afrika felé fordult: a brit fennhatóság alatt álló Egyiptom és a Szuezi-csatorna megszerzését tűzte ki célul, onnan pedig a kőolajban gazdag Közel-Kelet irányába akarta folytatni hódító útját. 1940 szeptemberében a Rodolfo Graziani marsall vezette olasz haderő Líbia területéről betört Egyiptomba, de jelentős eredményt nem tudott elérni. A brit ellentámadás, az Iránytű-hadművelet december 7-én vette kezdetét, és minden képzeletet felülmúló sikerrel zárult: a Richard O’Connor tábornok irányítása alatt álló kis létszámú, mindössze 31 ezer fős sivatagi haderő 1941. február 7-ig 800 kilométert nyomult előre, kiűzte az olaszokat a líbiai Kirenaika tartományból, miközben 130 ezer hadifoglyot ejtett, továbbá hatalmas mennyiségű haditechnikai eszközt (mindenekelőtt ágyúkat, harckocsikat, különböző gépjárműveket) zsákmányolt.

Rommel színre lép

A porig alázott Mussolinit ismét Hitlernek kellett kisegítenie – akárcsak a görögországi fiaskó után. A Führer az Afrika-hadtestet (Afrika Korps) küldte a helyszínre, melynek élére Erwin Rommel tábornokot nevezte ki. A kiváló katona 1941. február 12-én érkezett a líbiai Tripoliba és egy percig sem tétlenkedett, az első adandó alkalommal támadásba lendült. Miután a saját erői mellé megkapta az olasz „Ariete” páncéloshadosztályt és a „Brescia” gyalogoshadosztályt, március 24-én lecsapott Kirenaikára, melyet gyakorlatilag két hét alatt visszafoglalt, egyúttal körülzárta Tobrukot is.

További részletek a Magyar Honvéd magazin június 11-én megjelenő számában!