Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sok katona meghalt a radikális iszlamisták rajtaütésében

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. március 5. 13:15

Radikális iszlamisták megtámadtak március 4-én, vasárnap Jemen déli részén egy katonai állást, és megöltek legkevesebb harminc katonát – közölték hivatalos forrásból. A rajtaütés Abjan kormányzóság székhelye, Zindzsibár környékén történt. A térség több városát – a kormány szerint az al-Kaida nemzetközi terroristahálózattal szövetségben álló – radikális iszlamisták ellenőrzik.

Jelenleg 30 katona haláláról tudunk, de lehet, hogy még ennél is súlyosabb a veszteség – mondta egy neve elhallgatását kérő jemeni tisztségviselő.
Hírek szerint 14 támadó is meghalt a tűzharcban.
Szombat éjjel négy iszlamistát öltek meg katonák harcban Zindzsibár körzetében a hadsereg közlése szerint.

Előzőleg az Abjannal szomszédos el-Bejda kormányzóságban, Radaában pokolgép robbant a kormánypárt helyi elöljárójának gépkocsija alatt; a politikus és az autó két másik utasa megsebesült.
Szombaton egy öngyilkos merénylő pokolgéppel megrakott gépkocsit vezetett neki a Köztársasági Gárda laktanyájának el-Bejda székhelyén. A háromszintes épület szinte teljesen beomlott, egy katona meghalt – közölték katonai forrásból.

A legfrissebb adatok szerint sokkal több, 78 katona vesztette életét a radikális iszlamisták támadásában vasárnap Jemen déli részén – közölték hétfőn a hatóságok.

Egy neve elhallgatását kérő katonai tisztségviselő arról is beszámolt, hogy a szélsőségesek huszonöt fegyverest veszítettek. Több tucatnyi katona megsebesült a támadásban, amely a tisztségviselő szerint inkább mészárlásnak nevezhető.

Az ádeni katonai kórház egyik tisztviselője megerősítette a veszteségadatokat. Az intézményt elárasztották a sebesültek. Még az irodákban és a betegvárókban is sebesülteket ápolnak – tette hozzá.