Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Spanyolországból pénzelték a kolumbiai gerillákat?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. október 4. 6:03

A spanyol rendőrség őrizetbe vett pénteken 41 embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy drogcsempészetből származó pénzt – több mint 200 millió eurót – mostak tisztára, s annak egy részéből finanszírozták a kolumbiai FARC lázadócsoportot.

A hatósági akcióban több mint 250 rendőr vett részt, 13 településen – köztük Madridban, Barcelonában és Alicantéban –, 26 lakóházban és pénzátutaláshoz használt hivatalban tartottak házkutatást szerte az országban.

A spanyol rendőrség 2008 augusztusában kezdett nyomozni a bűnszövetkezett ellen, miután felfigyelt arra, hogy nagyon jelentős összegeket utaltak át Spanyolországból Kolumbiába és Ecuadorba.

A rendőrség becslése szerint a nyomozás kezdete óta a bűnhálózat e két országba több mint 200 millió eurót utalt át. A pénz európai drogeladásokból folyt be.

A kolumbiai rendőrség akkoriban megállapította, hogy az átutalások kedvezményezettjei többek között olyan emberek, akiket gyilkosság és terrorcselekmények miatt köröznek. A rendőrség szerint ezek a személyek kapcsolatban álltak a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű baloldali gerillahadsereggel.