Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A világ élmezőnyében

Szöveg: Galambos Sándor |  2015. július 23. 12:58

Kitűnően rajtolt az Ejtőernyős Célbaugró Világkupa (Parachute World Cup Series – PARAWCS) idei versenysorozatán a Magyar Honvédség ejtőernyős válogatottja. A csapat – amely egyben a magyar nemzeti válogatott is – június közepén Horvátországban utasította maga mögé a világ legjobbjait.

1595997648

Győzelemmel kezdte a hat fordulóból álló ejtőernyős világkupa idei sorozatát a magyar katonaválogatott. Bánszki Tamás százados, Hirschler Gábor zászlós, Varga Tamás zászlós, Gál Szabolcs őrmester és Asztalos István önkéntes műveleti tartalékos szakaszvezető tizenhét ország legjobb versenyzőit utasították maguk mögé a Rijeka melletti reptéren rendezett viadalon. A bajnoki cím mellé Asztalos István még a master kategória egyéni küzdelmeinek bronzérmét is hazahozta. A csapat edzője Nagy István önkéntes műveleti tartalékos zászlós, technikai vezetője pedig Gál Lajos.

1595997648
- A világkupa napjaink egyik legrangosabb ejtőernyős találkozója; a nemzetközi élmezőnyben szereplő sportolókkal szemben elvárás, hogy megmérettessék magukat valamelyik fordulóban. A versenyekre történő felkészülést idén is február elején, erőnléti edzésekkel kezdtük. Kora tavasszal pedig már az ugrást is gyakorolhattuk: párszor befértünk valamelyik katonai gépbe, legtöbbször azonban a kaposújlaki reptérről egy bérelt Cessnával szálltunk fel – mondta a csapatkapitány, Varga Tamás zászlós.

A válogatott tagjai edzőtáboraik időpontját a versenyekhez igazítják, próbálják úgy időzíteni a felkészülésüket, hogy a nemzetközi mezőnyben a lehető legjobb formájukat tudják hozni.

– A horvátországi világkupa-forduló előtt, május végétől június elejéig Szolnokon tarthattuk az edzőtáborunkat, mert Kaposújlakról át tudtuk hozni a Cessnát. A szolnoki repülőtérnél alkalmasabb helyszínt nehezen találnánk a felkészüléseinkhez, ugyanis itt, a Tisza partján szinte minden olyan időjárás előfordul, amelyekkel külföldi versenyeken találkozni szoktunk – folytatta a felkészülés további szakaszainak ismertetését a több mint 8500 ugrást maga mögött tudó Varga zászlós.

Persze a hazai pálya mellett nemcsak a változatos időjárás szólt, de a tábor költségvetése szempontjából is komoly megtakarítást jelentett. Annak ellenére ugyanis, hogy a csapat nemzetközi versenyekre történő felkészülését és a bajnokságokon való részvételét a Magyar Honvédség támogatja, a sportolóknak pályázatokon nyert pénzzel, néha pedig saját zsebükbe nyúlva kell kiegészíteniük a válogatott szűkös anyagi kereteit.

1595997648
- Az ejtőernyőzés költséges sport, alaposan be kell osztanunk minden rendelkezésünkre álló forintot. Szponzoraink egyre kevesebb támogatást tudnak adni, s bár kollégáink és Lamos Imre dandártábornok, a helikopterbázis parancsnoka gyakran a lehetőségeik határát feszegetve segítik felkészülésünket, a Szolnoki Honvéd Ejtőernyős Sportegyesület támogatása nélkül nem tudnánk edzőtáborokat szervezni, nem lenne pénzünk kiutazni a világversenyekre. A felkészülés időszakában a legnagyobb kiadást egyébként a repülőgépek üzemanyaga jelenti.  Ahhoz pedig, hogy a rangos külföldi versenyeken indulhassunk, sportegyesületünknek a nemzetközi szervezetek éves tagdíját és az adott verseny nevezési díját is be kell fizetnie. Emellett az útiköltség, a szállás és az étkezés is sokba kerül. Főleg egy távoli országban rendezett verseny alkalmával: tavaly például Indonéziában tartották a Katonai Ejtőernyős Világbajnokságot – avatott a részletekbe a válogatott csapatkapitánya.

A Magyar Honvédség ejtőernyős válogatottja az egyéni ugrások összesítésének eredményeként 59 centiméterrel nyerte meg a világkupa első fordulóját.

– A célba ugró versenyeken, így Rijekában is 1000 méterről ugrottunk és 600 méteren már nyitott ernyőkkel. A cél egy 2 centiméter átmérőjű kör, aminek az érintése számít a legjobb eredménynek. Akinek ez nem sikerül, a célkörtől mért távolságtól függően büntetőpontokat kap. Mivel centimétereken múlik az eredmény, egy trükköt alkalmazunk: kihegyeztük a cipőink sarkát, hogy a lehető legpontosabban találjuk el a célterület közepét. A világkupa fordulóin minden versenyzőnek nyolc ugrást kell végrehajtania, a rangsort pedig a pontok összesítésével állapítják meg – ismertette az alapvető szabályokat Varga zászlós.

* * *

A verseny helyszínéről kaptuk a tájékoztatást Nagy Istvántól, a csapat edzőjétől, hogy az Ejtőernyős Célbaugró Világkupa június 24-28. között a szlovéniai Bledben megrendezett második fordulójában a Bánszki Tamás százados, Kollár Gábor százados, Varga Tamás zászlós, Gál Szabolcs őrmester és Asztalos István ömt. szakaszvezető összeállítású magyar katonai válogatott a 40 induló közül az előkelő 7. helyezést érte el.
1595997649
Fotó: Nagy István ömt.zászlós, archív és a szerző



Forrás: Magyar Honvéd, 2015. július