Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Minden verseny ünnep

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2018. február 19. 20:22

Hatalmas sportdiplomáciai siker, hogy két év után ismét hazánk rendezheti a tízméteres sportlövő Európa-bajnokságot – hangsúlyozta dr. Földváry Gábor, a Honvédelmi Minisztérium jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára a kontinensbajnokság ünnepélyes megnyitóján Győrben, február 19-én.

1599182030
Az ünnepségen felolvasták Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes köszöntőjét, amelyben a politikus kiemelte: hazánkban nagy hagyományai vannak a sportlövészetnek, és ezt az elmúlt időszakban elért eredményeink is bizonyítják. Köszöntőjében dr. Földváry Gábor elmondta: dr. Simicskó István honvédelmi miniszter nem csupán fővédnöke a rendezvénynek, de mindvégig figyelemmel követte az előkészületeket is. „A miniszter úr aktív sportemberként is támogatója mindazon sportágaknak, melyek hagyományaikat az ember ősi küzdeni akarásából és a közösség, illetve a haza védelméből merítik. Minden verseny ünnep – így ez az Európa-bajnokság is az. Külön öröm, hogy negyvennyolc országból közel hétszáz versenyző vesz részt ezen a megmérettetésen" – fogalmazott a helyettes államtitkár.

1599182031
Vladimir Lisin, az Európai Sportlövő Szövetség elnöke köszönetét fejezte ki a szervezőknek és hazánknak, amiért 2016. után ismét otthont ad ennek a rangos megmérettetésnek, amelyen mind a nemzetek, mind a versenyzők számát tekintve új rekord született.

Borkai Zsolt, Győr város polgármestere úgy vélte: igencsak nagy kihívás két év után az elsőnél magasabb színvonalon megrendezni egy ilyen rangos versenyt, de az elmúlt időszakban – mint fogalmazott – a kormány és a város egyaránt sokat tett azért, hogy ilyen körülmények között fogadhassák a sportlövőket.

1599182031
A megnyitóünnepségen közreműködtek az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái, akik nem csupán a részt vevő nemzetek lobogóit helyezték el méltó módon, hanem katonai tiszteletadás mellett ők vonták fel hazánk, Győr város, illetve az Európai Sportlövő Szövetség zászlaját is. A győri honvédek egyébként az egyhetes verseny teljes ideje alatt szolgálatot látnak el – többek között például az eredményhirdetések során.

A tízméteres sportlövő Európa-bajnokság megnyitóünnepségén közreműködtek a Győri Nemzeti Színház művészei is.

Fotó: a szerző felvételei