Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb bocskais sportsikerek születtek

Szöveg: honvedelem.hu / bocskaidandar.hu |  2014. december 20. 13:48

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár közelharccsapata újra szőnyegre lépett december 4-én, a Székesfehérváron megrendezett Szondi-kupán.

1595984768

A tornán civil és katonai csapatok egyaránt képviseltették magukat, közel száz versenyzővel és még több nevezéssel. A nevezők több kategóriában mérettethették meg magukat: páros önvédelem; judo földharc; szabadstílusú földharc, valamint A- és B viadal. A verseny a páros önvédelmi bemutatókkal kezdődött.

A Juhász Imre tizedes és Szláma Dorián tizedes alkotta páros elsőként lépett szőnyegre. Három önvédelmi gyakorlatot kellett bemutatniuk puszta kézzel és fegyverekkel is. A tökéletes pontossággal és határozottsággal bemutatott gyakorlatsorral a dobogó legfelső fokát érték el, amiért aranyérem és kupa lett a jutalmuk.

A következő kategória a judo földharc volt, ahol már tényleges küzdelmekre került sor. A szabályismertetés és bemelegítés után először Kardos Péter őrmester léphetett a szőnyegre a 80 kilogrammos kategóriában. Körmérkőzésekben két mérkőzését megnyerte, egyet pedig egyetlen előnyponttal elveszített és ezüstérmes lett.

1595984768

A dandár második e kategóriában nevezett versenyzője Luksa Tibor tizedes volt, aki mind a három mérkőzését fölényesen nyerte a 78 kilogrammos kategóriában, ezzel aranyérmet és kupát vehetett át a későbbi eredményhirdetésen. A versenyzők nem pihenhettek sokat, ugyanis a judo földharcot a szabadstílusú földharc követte, ahol már nem térdelésből, hanem állásból kezdték a küzdelmet az ellenfelek. Ez annyiban volt előnyösebb, hogy test-test elleni dobásokat is tudtak alkalmazni a szemben álló felek.

Ebben a versenyszámban kevesebb nevezés volt, így összesorsolták a 80 és 78 kilogrammos  kategóriákat. Sajnálatosan így a két bocskais versenyzőnek, Luksának és Kardosnak az első mérkőzésen meg kellett küzdenie egymással. Kardos nyert pontozással, viszont a bírák és a többi versenyző véleménye szerint ez a mérkőzés volt a legszínvonalasabb földharcküzdelem a tornán. Így Luksa vigaszágra került, Kardos pedig menetelhetett tovább az aranyért. Mindketten meggyőző versenyzéssel jutottak el a bronzmeccsig, illetve a döntőig. Luksa sajnos kopogásra kényszerült egy lábfeszítő technika után, így negyedik lett. Kardosnak a döntőben egy korábbi ellenfelével kellett kiállnia, akitől judo földharcban előnyponttal kapott ki, de a döntőben revansot tudott venni, pontozással legyőzte ellenfelét, így kupát és aranyérmet szerzett. A nap zárásaként következett az eredményhirdetés, ahol a dandár csapata négy aranyérmet, négy kupát, egy ezüstérmet és egy negyedik helyért járó szobrot vehetett át.

Fotó: magánarchívum