Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sportlovakból szolgálati lovak

Szöveg: Halmos B. Ágnes | Fotó: Rácz Tünde |  2024. október 28. 18:36

„Értékmentés történt azzal, hogy azok a lovak, amelyekkel eddig öttusázóink versenyeztek, hivatalosan is a Magyar Honvédség gondozásába kerültek” – mondta Dallos Gyula, a Kincsem Nemzeti Lovas Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos a Nemzeti Lovardában, ahol október 28-án a Magyar Öttusa Szövetség, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár, illetve az alakulat gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztályának vezetői, parancsnokai aláírták a lovak és a felszerelések átadásról szóló dokumentumot.

A Nemzetközi Öttusa Szövetség úgy döntött, hogy a párizsi olimpia után a modernkori pentatlon számai közül kiveszi a díjugratást, a helyére pedig ötödik tusaként akadályverseny kerül.

„Nagyon fájó ez a búcsú a díjugratástól. Most érzem át igazán, hogy valóban mi is történt a sportágban. Viszont ami jó hír, hogy nagyon jó kezekbe kerültek a lovaink” – mondta Guzi Blanka Európa-bajnok, a párizsi olimpián pedig 4. helyezést elért magyar öttusázó, akinek egyébként nem is kell elszakadnia teljesen a lovaglástól, hiszen az MH Sportszázad szakaszvezetőjeként a jövőben is kaphat lovas feladatot.

w2024.10.28.ottusa lovak atadasa.rt (7)

A szolgálatba állt lovak ugyanis a Magyar Honvédség lovasainak felkészítését segítik, illetve a díjugratásban induló honvéd lovasokkal tovább versenyeznek. „Reményeim szerint az arra alkalmas egyedek a kadétképzésben is részt fognak venni, és népszerűsítik a lovaglást a gyerekek körében” – tudtuk meg Varga István ezredestől, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály parancsnokától.

A Nemzeti Lovardában tartott rövid ünnepségen a Puppe nevű 14 éves kancát Hanzély Ákos, a Magyar Öttusa Szövetség sportigazgatója adta át Varga ezredesnek. Ezután Salga Gergő őrvezető huszár sabrakot terített a lóra, ezzel szimbolizálva, hogy mostantól nem sport-, hanem szolgálati ló.

w2024.10.28.ottusa lovak atadasa.rt (11)

Az átadás-átvételi dokumentumot Vízkeleti Péter, a MÖSZ ügyvezető igazgatója, Mudra József ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka és Varga István ezredes írta alá.

Dallos Gyula, a Kincsem Nemzeti Lovas Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos beszédében egyrészt fájdalmasnak nevezte a búcsút az öttusasport lovas szakágától, másfelől szívet melengetőnek minősítette, hogy a Magyar Honvédség vezetése nem hagyja elkallódni a nagy értékű lovakat, a felszerelést, sőt a szakembereket sem, hisz többen már a Magyar Honvédség hivatásos állományában teljesítenek szolgálatot.

A miniszteri biztos hozzátette: „a legjobb megoldás, hogy a Magyar Honvédség a gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály állományába rendelte ezeket a lovakat, ahol a jó gazda gondosságával nevelik majd azokat.”