Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

HadERŐ: különleges képességek

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: archív felvételek |  2024. október 28. 15:49

Első alkalommal mutatkoznak be a különleges műveleti katonák. A brazil Embraer vállalat tesztpilótája rendkívül elégedett a KC-390 szállítórepülőgépre történő átképzésben résztvevő magyar katonák teljesítményével. Közös civil-katonai virológiai gyakorlatot tartottak. Már 141 intézményben oktatják a honvédelem tantárgyat. Az M1 „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” című katonai magazinműsorának október 29-i adása ezen témákat dolgozza fel.

különleges_katonák_PÁ

A HadERŐ műsor most először, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár gyakorlata során enged bepillantást a legtitokzatosabb és legrátermettebb katonák felkészülésébe. A különleges képességekkel rendelkező műveleti katonák nem mindennapi életének bemutatása a soron következő adásokban is folytatódik.

A KC-390 Millenniumra való átképzést a Magyar Honvédség pilótái és technikai személyzete még Brazíliában kezdték meg, majd Magyarországon folytatták. A magyar szakemberek teljesítménye, professzionalizmusa komoly elismerést váltott ki a gépet gyártó Embraer vállalat képzőinek körében, erről a brazil Embraer vállalat tesztpilótája mesélt részletesen a műsorban.

KC-390_1_HSZ

Az MH Egészségügyi Központ Járványvédelmi és Tudományos Kutató Intézet és a Pécsi Tudományegyetem Nemzeti Virológiai Labor immáron tíz éve működik együtt, közös gyakorlatukon ezúttal a honvédség gyors reagálóképességét és a virológiai labor egyedülálló víruselemzését hangolták össze.

Már 141 iskolában az oktatás része a honvédelem tantárgy. A gödöllői Váci Szakképzési Centrum Madách Imre Technikum és Szakképző Iskolában az egyik kilencedik évfolyamos osztály tanórájára „ült be” a HadERŐ stábja, ahol a diákok a túléléshez szükséges eszközökkel és fortélyokkal ismerkedtek meg katonaoktatójuk segítségével.

Ne feledjék! Minden kedd délelőtt, 11.33-kor „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” az M1-en!