Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vidáman és élményekkel gazdagon tértek haza a fiatalok az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred (MH 2. TVE) táboraiból. A táborozók Nyíradonyban és Újfehértón a honvédelmi sportokkal ismerkedhettek, Balassagyarmaton pedig igazi harcos táborban lehetett részük.

Nyíradony

Az MH 2. TVE 3. Oláh Sándor Területvédelmi Zászlóalj 12-15 éves korosztály számára rendezett tábort Nyíradony-Aradványpusztán, ahol a táborozók különféle sportágakkal ismerkedhettek meg a hét folyamán. A kellemes környezetben színes sportfoglalkozások során részt vehettek birkózás, cross fit, vívás, foci és kézilabda edzéseken is. A csapat- és sorversenyek mellett a fiatalok részt vettek menetgyakorlaton és egészségügyi ismereteket is elsajátíthattak. Egy-egy foglalkozás során a lőkészségüket is fejleszthették. A táborozók látogatást tettek az encsencsi lőtéren, majd szimulációs pályán próbálhatták ki magukat.

A szerdai napot a Koppány Kalandparkban töltötték a fiatalok, ahol élménydús akadálypályán küzdötték át magukat. A pénteki napon a tábor területére érkezett repülőgép-szimulátort is birtokba vették. Végül a tábor záró eseményén a táborozók bemutathatták a héten elsajátított tudásukat a lelkes szülőknek és a vendégeknek. Az ünnepségen részt vett Imre István ezredes, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság hátországvédelmi igazgatója, Tóth Péter alezredes, az MH 2. TVE 3. Oláh Sándor Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka és a Palé SE képviseletében Varga Zsuzsa igazgató.

Újfehértó

Az MH 2. TVE 5. Farkas Gyula Területvédelmi Zászlóalj az újfehértói Honvédelmi Sportközpontban rendezte meg a honvédelmi sportok tematikájú táborát 15-18 éves korosztály számára. A program fő elemei a judo és sportlövészet voltak: mindkét sportágban teljesen az alapoktól indult az oktatás. A judo edzések az esések tompításának elsajátításával kezdődtek, majd a különböző gurulások után a táborozók a küzdelem fogásaival ismerkedtek meg. A lábsöpréstől kezdve egészen a nehezebben kivitelezhető leszorításokig megtanulhatták a fegyelmezett küzdelem lépéseit.

A lőfoglalkozások az alapvető biztonsági rendszabályok és a lőtéren betartandó szabályok ismertetésével kezdődött. A táborlakók megtanulhatták a légpuskával való célzást és a sportlövész beállásokat, valamint kipróbálhatták lőkészségüket tíz-húsz méteres távon is.

Az edzéseken kívül csapatzászlót és hozzájuk illő indulót készítettek. Az esti programokon túlélési kvízen mérettették meg magukat, illetve a víztisztítás gyakorlati elemeit sajátították el, majd mutatták be. A szerdai napon meglátogatták az MH Anyagellátó Raktárbázis nyírteleki telephelyét, ahol kipróbálhatták az airsoftot és megnézhették a harcjárműveket, valamint a fegyverzettechnikai eszközöket is. Csütörtökön a hét kedvenc programjára került sor: a gyerekek a paintball foglalkozáson teljes védőfelszerelésben küzdhettek meg egymással.

A tábor zárónapján judo mérkőzést rendeztek, majd az ünnepélyes táborzáráson érmeket és kupákat osztottak ki.

Balassagyarmat

Az MH 2. TVE 25. Keresztényszigethy Sándor Területvédelmi Zászlóalj Balassagyarmaton rendezte meg honvédelmi táborát a középiskolás fiatalok számára. A foglalkozásoknak a nemrégiben átadott Honvédelmi Sportközpont adott otthont. A táborozók egészségügyi ismertek foglalkozáson elsősegélynyújtási alapismereteket tanulhattak. Ezt követően az alapvető alaki fogásokkal ismerkedtek meg. A sportkomplexumban légpuskalövészet és lézerpuska-lövészet került a középpontba. A táborozók próbára tehették lőkészségüket és célzási képességeiket, majd az udvarra telepített akadálypályán mérték össze.

A szerdai napon festői környezetben sportos programokkal töltötték a napot: számos sportágban kipróbálhatták magukat, továbbá egyéni- és csapatversenyek formájában mérték össze erejüket egymással. Futás, kerékpározás, íjászat és kajakozás is színesítette a felhozatalt. A csütörtöki napon a táborozók Szolnokra látogattak, ahol laktanyalátogatáson vettek részt. A vendégeknek az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár katonái tartottak fegyver- és gépjárműtechnikai bemutató, majd az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis állománya jóvoltából helikopter bemutatót élvezhettek, valamint kipróbálhatták a helikopter szimulátort is.

A zárónapon – közelharc és alaki foglalkozások után – a tábor ünnepélyes zászlólevonással ért véget. A fiatalok izgalmas és élménydús tábort tudhatnak maguk mögött, ahol új barátságok is születtek.