Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sportszázados éremeső az Európa Játékokon

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI, Czeglédi Zsolt / MTI |  2023. július 3. 8:22

Hazánk sportolói a június 21. és július 2. között Krakkóban megrendezett Európa Játékokon 10 arany, 10 ezüst és 18 bronzérmet nyertek. A magyar küldöttség várakozásokat felülmúlóan sikeres szerepléséhez nagymértékben hozzájárultak az MH Sportszázad sportolói. Aranyéremmel tér haza Lengyelországból Varga Ádám tizedes kajakozó és Siklósi Gergely őrmester párbajtőröző, bronzéremmel pedig Bőhm Csaba tizedes öttusázó, Patakfalvy Luca tizedes tekvondós, Bragmayer Zsanett szakaszvezető és Kiss Gergely tizedes triatlonisták, Barta Luca tizedes és Guzi Blanka szakaszvezető öttusázók.

DEBRE20230624001

Varga Ádám tényező lett a szakágban

A férfi kajakozók egyéni 500 méteres számában az 1000 méteren olimpiai ezüstérmes, idén kétszeres világkupa-győztes Varga Ádám tizedes szinte kirobbant a rajtból, s a riválisok a folytatásban már csak a hátát nézhették. Tavaly második lett ebben a számban az Eb-n, most pedig felnőtt pályafutása első diadalát aratta világversenyen. Az Európa Játékok keretében zajló verseny Európa-bajnokság volt az idén kajak-kenuban.

„Az előző években a felnőtt világversenyeken rendre ezüstérmet ért a teljesítményem, ami szintén egy nagyon jó eredmény, de örülök, hogy végre idén tudok aranyérmeket is szerezni” – nyilatkozta boldogan célba érkezése után.

A fiatal kajakos elárulta, érzi, hogy „tényező” lett a szakágban, a külföldi edzőtáborokban sokan nézik, amikor a vízen dolgozik, a parton sok versenyző, edző is odamegy hozzá és nagyon jól esik neki, hogy tisztelik.

„Ez az aranyérem jó alap arra, hogy a világbajnokságon, ezer méteren megszerezzem az olimpiai kvótát, sőt éremért vagy akár az aranyéremért küzdjek” – tette hozzá Varga Ádám tizedes.

Siklosi

Siklósi Gergely őrmester Európa-bajnok a párbajtőr csapattal

A Koch Máté, Nagy Dávid, Andrásfi Tibor, Siklósi Gergely őrmester összeállítású együttes a dánok és a spanyolok legyőzése után az Eb-címvédő olaszokon is túljutott, a döntőben pedig a svájciakkal mérkőzött férfi párbajtőrvívásban.

A döntő is nagy taktikai csatát hozott, minden tusnak jelentősége volt. A fináléban a 2019-ben világbajnok, 2021-ben olimpiai ezüstérmes Siklósi és a csapatban világbajnok, háromszoros Eb-aranyérmes Heinzer döntő meccse 23–21-nél kezdődött. A rutinos svájci egyenlített, de 25–25 után Siklósi a rendkívül nehéz helyzetben, a hátralévő fél percben háromszor is megszúrta ellenfelét.

A vívás csapatversenyei Európa-bajnoki érmekért is zajlottak, illetve az olimpiai kvalifikációs sorozatba is beleszámítanak az eredmények. A mostani Eb-arany előtt legutóbb 2010-ban, Lipcsében győzött kontinensviadalon a magyar párbajtőrcsapat.

„Az elődöntőnk és a döntőnk is nagyon komoly meccs volt, ezért nem tudtunk annyira felszabadultan vívni, hogy domináljunk. Inkább arról szólt ez, hogy ki a fegyelmezettebb, ki a profibb” – összegezte a tapasztalatait Siklósi Gergely. A 25–25-ös állásnál adott, győzelmet érő találatait illetően – és korábbi hasonló helyzetekre utalva – azt mondta: fejben ilyenkor képes váltani, így történt ez most is, addig védekezett, utána támadott.

Bőhm_Csaba_3

Bőhm Csaba: harmadik hely, Eb-bronz és olimpiai kvóta

Nagyszerű versenyzéssel harmadik helyen végzett az Európa Játékokon és olimpiai kvótát szerzett öttusában Bőhm Csaba tizedes, aki csapatban Szép Balázzsal és Koleszár Mihállyal az ötödik helyen végzett.

Az Európa Játékokon öttusában, mely idén a sportág Európa-bajnoksága is volt egyben, nyolc-nyolc olimpiai kvótát osztottak ki a nőknél és a férfiaknál egyaránt.

Az MH Sportszázad sportolója a célba érkezés után arról beszélt, hogy az Eb előtt beteg volt és ez fizikálisan kivett belőle. „A jóisten fogta a kezemet, akkora javulást kaptam futásban. Meg kell néznem a futóeredményemet, de elképesztő, hogy még az utolsó körre is maradt erőm” – mondta az első egyéni felnőtt világversenyes érmét nyerő öttusázó. Örül a megszerzett olimpiai kvótának, de nem szeretné túlértékelni, mert nem ez dönt arról, hogy valóban utazik-e majd az olimpiára.

Martinek János szövetségi kapitány kiemelte Bőhm Csaba tizedes teljesítményét, és megjegyezte, jobb lövészettel akár még aranyérmes is lehetett volna.

Patakfalvy Luca aranyért jött, de a bronznak is örült

A 2021-ben Eb-harmadik tekvondós, Patakfalvy Luca tizedes a legkönnyebbek kategóriájában két győzelmet követően kikapott az elődöntőben, így a helyosztón bronzért léphetett tatamira az izraeli Biana Lager ellen az 53 kilogrammos súlycsoportban. Patakfalvy Luca semmit sem bízott a véletlenre, hatalmas elánnal küzdve 25–4-re győzött.

„Hosszú sérülés után idén januártól tudtam megint rendben és nagyon keményen edzeni. Kiváló erőben és formában érkeztem ide, s bár bevallhatom utólag, hogy én aranyért jöttem, de a bronzérem is sokat jelent, óriási dolog számomra” – nyilatkozta a 22 éves tekvondós.

Triatlon

Kiss Gergely és Bragmayer Zsanett vegyesváltóban állhattak dobogóra

A Kiss Gergely tizedes, Bragmayer Zsanett szakaszvezető, Dobi Gergő, Kropkó Márta összeállítású magyar csapat bronzérmet nyert a triatlonosok vegyesváltó számában (300 méter úszás, 5 kilométer kerékpározás, 1500 méter futás). 

A magyar kvartettben Kiss Gergely tizedes kiválóan kezdett. A Nova Huta tóból elsőként jött ki, majd a kerékpározás alatt az élbolyban haladt, a futás végén pedig a 7. helyen váltotta Bragmayer Zsanett szakaszvezetőt.

Az MH Sportszázad triatlonistája már az úszásnál ledolgozta tíz másodperc körüli hátrányát és az első ötös tagjaként pattant kerékpárjára. Futni pedig már elsőként indult, majd a második helyen váltotta őt Dobi Gergő. A magyar váltó zárótagja, Kropkó Márta nagy hajrával végül a harmadik helyen futott át a célvonalon.

„Hétfőn éjjel értem haza Montrealból és minél több időt szerettem volna otthon lenni, mert nem éreztem jól magamat. Csinálnom kellett egy Covid-tesztet, de szerencsére nem voltam koronavírusos” – mondta Bragmayer Zsanett, aki csak pénteken délután érkezett meg Krakkóba, a szombati versenynap előtt, addig viszont sikerült pihennie és erősnek érezte magát. „A bronzéremnek nagyon örülünk, az egész csapat szuper volt” – dicsérte társait Bragmayer Zsanett szakaszvezető.

Öttusa női

Barta Luca, Guzi Blanka: csapatbronz két másodpercnyi különbséggel

Gulyás Michelle a hetedik helyen végzett, ezzel olimpiai kvótát szerzett női öttusában a krakkói központú Európa Játékokon.

Barta Luca tizedes 13., Guzi Blanka szakaszvezető 14. lett. A magyar csapat a németek és a litvánok mögött végezve bronzérmet szerzett. A mieink mindössze két másodperccel előzték meg a briteket, ehhez kellett a magyar versenyzők nagy hajrája a futás végén.

„Komolyan? Megvan?” – kérdezett vissza Guzi Blanka, amikor a vegyes zónában a gratulációból megtudta, hogy bronzérmes lett a csapat. „Ez nagy örömhír!” – lelkendezett, majd arról beszélt, hogy a saját elvárásaihoz képest gyengébben szerepelt, főleg vívásban, emiatt nehéz volt lelkileg összeszednie magát a döntőre, de azzal, hogy érmet nyertek, javult az összkép.

Az MH Sportszázad sportolóinak további eredményei.

4. helyezett:

Fojt Sára tizedes, kajak-kenu, női K-4 1000 méter

Pupp Noémi szakaszvezető, kajak-kenu, női K-4 1000 méter

Kondricz Kata őrmester, vívás, női tőr csapatverseny

Lupkovics Dóra őrmester, vívás, női tőr csapatverseny

Sike Renáta főhadnagy, sportlövészet, női sportpisztoly csapatverseny, 25 méter

5. helyezett:

Tadissi Yves Martial, karate, férfi kumite (67 kg)

6. helyezett:

Csizmadia Kolos szakaszvezető, kajak-kenu, férfi K-4 500 méter

Németh András szakaszvezető, vívás, férfi tőr csapatverseny

Vindics-Tóth Lili Anna szakaszvezető, atlétika, női 1500 méter

7. helyezett:

Adolf Balázs tizedes, kajak-kenu, férfi K-1 500 méter

Gőz Roland tizedes, cselgáncs, vegyes csapatverseny