Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Spotter jelezte az F-15-ös meghibásodását

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2021. augusztus 9. 10:06

A brit Lakenheath-i bázison települő 48. Vadászrepülő Ezred amerikai F-15-ös hajózója találkozott a közelmúltban azzal a civil spotterrel, akinek vélhetően az életét köszönheti.

spotter_01

Az Amerikai Légierő 48. Vadász Ezredének (492. század) F-15-ös hajózója, Grant Thompson őrnagy a találkozó során személyesen mondott köszönetet Ian Simpsonnak, egy brit repülésrajongónak.

Simpson a bázison kívül figyelte a július 13-án felszálló gépeket, amikor észrevette, hogy az egyik F-15E Strike Eagle látszólag tüzet és szikrákat okád a jobb hajtóművéből, és számára úgy tűnt, hogy a repülőgép vezetője nem észleli a jelenséget.

Simpson elmondta, hogy felhívta a bázis központját, ahonnan összekötötték a 48. Vadászrepülő Ezred műveleti csoportjával. A Simpson által elmondottakról tájékoztatták Thompson őrnagyot, aki ezek után biztonságosan, repülőesemény nélkül végrehajtotta a leszállást.

f-15

„A mi szemszögünkből nézve ez egy normális felszállás volt” - mondta Thompson hozzátéve, hogy Simpson gyors reakciója vélhetően „100 százalékban” megmentette az életét, mivel a gép technikusai később arról tájékoztatták, hogy egy fúvóka hibás működése okozta a problémát az F-15E-n. Simpson elmondta, abból következtetett a rendellenes működésre, hogy a felszállás után továbbra is szikrákat látott pattogni a hajtóműből és konstatálta, hogy azok nem az utánégetőből származnak.

Thompson és Simpson július 20-án találkoztak. A találkozó során az őrnagy köszönetet mondott Simpsonnak és hálája jeléül több ajándékot is átadott neki, köztük egy sapkát és a 48. Vadászrepülő Ezred jelvényét.

A Lakenheath-i bázis köztudottan jó kapcsolatot ápol kerítésen kívüli, civil rajongóival: kedvelt spotterhelyszín nemzetközi viszonylatban is, Magyarországról is számtalan repülőgépfotós látogatott már el az említett helyszínre.

Forrás: jetfly.hu
Címkékhaditechnika