Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tatán táboroznak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem felvételt nyert hallgatói

Szöveg: Zavodnyik Blanka | Fotó: Szilágyi Dénes |  2021. augusztus 9. 8:41

Az egyetem és a karok vezetőivel is megismerkedhettek a felvételt nyert hallgatók a 2021-as NKE Gólyatáborban. Számos programmal, ismeretterjesztő előadásokkal és tánccal is készültek a Hallgatói Önkormányzat szervezői a gólyatábor második napjára.

13_golyatabor_2021-2

A borús idő és a heves esőzés sem szegte kedvét a gólyáknak a köszöntő napon, ahol végre személyesen is találkozhattak az újdonsült hallgatók az egyetem és a karok vezetőivel, leendő oktatóikkal és választ kaptak arra a kérdés is, hogy „mégis mennyit ér az NKE diploma?”.

Idén újra Tata város és az Esély Alapítvány Ifjúsági Tábor adott otthont a gólyatábornak, ahol közel négyszáz hallgató ismerkedhetett meg leendő szaktársaival és évfolyamtársaival. Michl József, a város polgármestere köszöntőjében kiemelte, hogy a magyar közigazgatás és a település történelme számos ponton összekapcsolódnak: Magyary Zoltán, a közigazgatás tudományának nemzetközi hírű művelője - valamint az NKE egyik szakkollégiumának névadója - is itt született, de számos honvédtiszt karrierjében is fontos állomást jelentett a tatai kaszárnya, amely napjainkra az egyik legmodernebb, a legújabb technikával felszerelt laktanyává nőtte ki magát. A polgármester gratulált a sikeres felvételihez, és útravalónak a kitartás, a türelem és a másik megbecsülésének erényét hangsúlyozta ki a hallgatóknak, mert leginkább ezekre lesz szükségük az egyetemi éveikben és a későbbiek során is.

7_golyatabor_2021-2

„Hivatásrendeken átívelő baráti kapcsolatokat jelent az egyetemi közösségéhez tartozás, melynek alapjait itt, a gólyatáborban kezdhetik lerakni” – köszöntötte a gólyatábor résztvevőit Christián László rendőr ezredes, az NKE oktatási rektorhelyettese. Beszédében azt is kiemelte, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem évről-évre népszerűbbnek bizonyul a középiskolások körében, amelyet mi sem mutat jobb, minthogy idén több mint kilencezren jelentkeztek az egyetem által kínált képzések valamelyikére, akik közül 1929-en kezdhetik meg tanulmányaikat az új tanévben az egyetem falai között.

A központi megnyitót követően a karok vezetői is bemutatkoztak a gólyáknak: könnyed hangulatú beszélgetésekkel igyekeztek összefoglalni számukra, hogy mit tartogatnak az elkövetkezendő évek. Deli Gergely, az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Karának új dékánja bemutatkozó előadásában kiemelte, hogy akik a Ludovika Campus gyönyörű falai között tanulnak „szentélybe lépnek”, mert ezek falak máig őrzik az évszázadok során összegyűjtött emberi tudást.

A Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja arra kérte a honvéd tisztjelölteket, hogy egyetemi éveikben találják meg azt, ami igazán érdekli őket. Pohl Árpád dandártábornok arról biztosította a gólyákat, hogy a kar, az oktatók, a tanszékek és a szakkollégiumok minden lehetőséget megteremtenek ahhoz, hogy a hallgatók a legtöbbet hozhassák ki magukból mielőtt megszerzik oklevelüket.

9_golyatabor_2021-2

A Rendészettudományi Kar hallgatóinak Kovács Gábor rendőr dandártábornok, a kar új dékánja tartott ismertetőt az egyetemen és a karon folyó munkáról. Az RTK dékánja elmondta: a rendészeti igazgatásban hiány van vezetőkből, amelynek pótlására részben az NKE hivatott. „A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen meg tudják szerezni az ehhez szükséges tudást, és minden lehetőség adott, hogy jól éljék meg diákéveiket” – fogalmazott Kovács Gábor dandártábornok, aki mesélt saját életútjáról is, ezzel emlékeztetve a hallgatókat arra, hogy a sikerért és a karrierért meg kell dolgozni.

Bíró Tibor, a Víztudományi Kar dékánja a bajai campus életéről mesélt, és a többi között elmondta azt is, hogy számos fejlesztés ér véget a közeljövőben, melynek előnyeit az új hallgatók már a kezdetektől élvezhetik. A kar vezetője egyebek mellett arról is szólt, hogy várhatóan novemberben átadják a „Hallgatói Közösségi Teret”, ahol sportpályával, kondiparkkal és szalonnasütő hellyel várják a kikapcsolódni vágyó hallgatókat. Bíró Tibor hangsúlyozta: a festői környezetben lévő bajai létesítmény folyamatos fejlődésben van, a cél pedig az, hogy a kar minél minőségibb szakembereket bocsáthasson ki, akik versenyképes fizetéssel helyezkedhetnek el a munkerőpiacon.

11_golyatabor_2021-2

A kari ismerkedéseket követően a gólyák újra összegyűltek a tábor központi helyén, hogy választ kapjanak arra a kérdésre: mennyit ér az NKE-s diploma? A kerekasztal-beszélgetésen elhangzott, hogy az egyetemen végzett hallgatók nemcsak anyagi, hanem szakmai megbecsülésnek is örvendenek, és számos nemzetközi karrierlehetőség közül is válogathatnak. Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára úgy véli, azok, akik a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre jelentkeznek, nemcsak az érettségükről, de előrelátásukról és hivatástudatukról is tanúbizonyságot tettek: „Önök azok, akik a haza szolgálatára esküsznek fel, s akik akár életük árán is megvédik Magyarországot”. Az államtitkár figyelmeztette a hallgatókat, hogy az elkövetkező időben komoly válságokkal, a globalizáció árnyoldalaival és a technikai fejlődés negatív hatásaival szemben is fel kell vérteznie magát az államoknak, a társadalmaknak. „A magyar állam feladata, hogy ezek a válságok felkészülten érjenek minket, és az NKE-n a hallgatók megszerzik azokat a készségeket is, amelyek birtokában segíteni tudják az állam munkáját” – fogalmazott Orbán Balázs.

3_golyatabor_2021-2

Koltay András, az intézmény rektora arról is beszélt, hogy bár az egyetemnek feladata, hogy „problémamegoldó és gondolkodásra képes hallgatókat bocsásson ki, és felkészítse őket arra, hogy a gyorsan változó világban sikerrel állják meg helyüket”. A kerekasztal-beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy az egyetemre történő bejutás rendkívül dicséretes, ám önmagában sem az, sem a képzés végén megszerzett oklevél nem elég ahhoz, hogy szép karriert fussanak be, a sikerért ugyanis tenni kell. Orbán Balázs arra biztatta a gólyákat, hogy egyetemi éveiket használják a tapasztalatszerzés és a viszonyítási pontok megtalálására, melyekből a későbbiekben felépíthetik a szakmai karrierjüket. Koltay András pedig arról biztosította őket, hogy az egyetem minden támogatást és segítséget megad az előrelépéshez.

A megnyitó utána hagyományos gólyatánccal ünnepeltek a táborozók, akikre az elkövetkező napokban még számos izgalmas program és életre szóló barátságok várnak.

Forrás: uni-nke.hu