Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nyitva áll a honvédség ajtaja – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2021. augusztus 9. 11:37

Tárt karokkal várja a haderő a haza szolgálata iránt elkötelezett fiatalokat, akik stabil életpályát, biztos jövőt keresnek. Dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnaggyal, a Magyar Honvédség parancsnokával beszélgettünk a nyáron meghirdetett önkéntes katonai szolgálatról és a toborzás aktuális kérdéseiről.

MH_2021_08_borito

Ismét erőre kapott a toborzási tevékenység a Magyar Honvédségben. Mik a legfontosabb új lépések? 

Én inkább úgy fogalmaznék: kihasználjuk az alkalmat. Szeretnénk megmutatni a fiataloknak, hogy azért, mert valakit nem vettek fel elsőre a vágyott felsőoktatási intézménybe, még nem dőlt össze a világ, megtalálhatja a számítását és a helyét máshol is az életben. Mi pedig tudunk alternatívát biztosítani nekik és ugyanígy a középiskolásoknak is. Elsősorban a nyarat céloztuk meg, hogy az életét tervezgető fiatal korosztály számára vonzó lehetőséget kínáljunk. Remélem, páran megfontolják majd, hogy a jövőben a honvédelem ügyét támogatják. Aki tehát szeretne csatlakozni hozzánk, tenni Magyarországért és megméretné magát az egyenruhások közösségében, nyitva áll előtte az ajtó, várja a Magyar Honvédség.

Miben különbözik az eddig ismert formáktól a frissen meghirdetett önkéntes katonai szolgálat? 

Gyakorlatilag hat hónap intenzív kiképzést biztosítunk a jelentkezőknek azzal a feltétellel, hogy ha teljesítik a követelményeket, és felvételt nyernek valamelyik felsőoktatási intézménybe – miközben továbbra is tartalékosok maradnak –, akár újabb féléven át megilleti őket a szolgálat alatt kapott illetménynek megfelelő juttatás. Úgy gondolom, ez részint kellő motiváció annak, aki kiképzett katonává szeretne válni az életben, másrészt – az egyetemi, főiskolai évek pénzügyi hátterét ismerve – nyilván komoly segítséget jelenthet a fiatalok számára az első akadályok leküzdéséhez a felsőoktatásban. Természetesen, ha valaki a kiképzés ideje alatt megszereti a szolgálatot, nem muszáj elmennie másik főiskolára, de a diploma megszerzése után is visszavárjuk az érdeklődőket, hogy folytassák a katonai pályát: akár tartalékosként, akár az aktív állomány tagjaként.

További részletek a Magyar Honvéd magazin augusztus 13-án megjelenő számában!