Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tartalékos kongresszus – online térben

Szöveg: dr. Tóth Gergely őrnagy |  2021. augusztus 9. 14:25

A NATO Tartalékos Tisztek Szövetsége (CIOR) idén is augusztus első napjaiban szerette volna megrendezni szokásos éves kongresszusát, ezúttal a görögországi Athénban. A járványhelyzet miatt a kongresszust végül – a tavalyi hibrid megvalósítás után, először a szervezet több, mint 70 éves történetében – teljesen online rendezték meg.

A tartalékos katonák jelentőségét, szervezeteik fontosságát a NATO-ban jól bizonyítja, hogy a védelem ügyét támogató számos civil szervezet közül a szövetség mindössze néggyel ápol megkülönböztetett kapcsolatot: ezek között ott van a CIOR.

cior logo

A kongresszusra - mint teljes jogú tag - a Magyar Tartalékosok Szövetsége is meghívást kapott, és így virtuálisan, 3 fős részvételre került sor. A MATASZ vezetői elsősorban a szervezet legfőbb döntéshozó testülete, a Tanács munkájában vettek részt, de emellett a nyelvi, a CIMIC- és a jogi bizottságban is sikerült megteremteni a magyar képviseletet. Bár a virtuális megbeszélések nem képesek teljes értékűen pótolni a személyes találkozókat, de sikerült fenntartani a szervezet működését és bizonyítani relevanciáját, mint a világ legnagyobb, tartalékos katonákat tömörítő szervezetének. A kényszerű online munka előnye, hogy a jövőben valószínűleg több lehetőség lesz hibrid rendezvényekre, ezzel több résztvevőt lehet majd bevonni a munkába.

A kongresszus része volt egy rövid szimpózium is, amely – időszerű módon – a tartalékos erők pandémia alatti alkalmazását hasonlította össze a tagországokban. Mint azt az előadók megállapították: a tartalékosok főleg egyes speciális területeken - informatika, CIMIC, jog - játszanak kulcsszerepet, ugyanis ide olyan tudást hoznak magukkal civil szakmájukból, amely a haderőben kevésbé fellelhető, valamint a létszámok rövidebb időintervallumban való emelését képesek biztosítani.

A kongresszus végén ismertették a jövő évi helsinki kongresszus főbb sarokpontjait, melyet remélhetőleg már a szokásos módon rendezhetnek meg.