Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Stabil áramszolgáltatás az MH PRT segítségével

Szöveg: Palotás Levente |  2010. február 26. 12:27

Új törpevízerőművet állíthattak rendszerbe Pulkah település lakói, Banu járásban, az Andarab völgyben, amelynek kivitelezést az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) támogatta. Az új 24 kW-os erőmű 250 családnak fog a világításhoz elegendő elektromos áramot szolgáltatni.

A legtöbb vidéki faluban nincs áramszolgáltatás, a lakosok lehetőségeik szerint önerőből próbálják megoldani aggregátorok vagy saját építésű egyéb berendezések segítségével. Pulkah faluban is volt már egy kisebb vízerőmű, az azonban csak néhány családot tudott ellátni árammal, így folyamatosan rotálták egymás között az elektromossághoz jutási lehetőséget.

2009 novemberében került sor az alapkőletételre és most a kész vízerőmű átadási ünnepségre volt hivatalos az MH PRT. Elkészültek a víz erejének koncentrálásához szükséges felépítmények és a generátorház, illetve helyére került a vízenergia elektromos árammá alakításához szükséges generátor is.

 

A ceremónián jelen voltak a járás és a település vezetői egyaránt, az MH PRT-t pedig Szabó László ezredes, a kontingens parancsnoka képviselte. Az ünnepélyes szalagátvágást követően Szabó ezredes és a járási kormányzó közösen nyitották meg a vízerőmű zsilipét és a generátor lapátjaira zúduló víz megkezdte az áramtermelést.

Ezután a helyiek megvendégelték a magyar katonákat és hálájuk jeléül ajándékokkal halmozták el őket.

Érthető volt a helyi lakosok öröme, hiszen a továbbiakban az új erőmű stabil áramszolgáltatást fog biztosítani az egész falunak és a jövőben az esti órákat villanyfénynél tölthetik együtt a családok.

 

 

CímkékPRT