Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Stafétaváltás a székesfehérvári dandárnál

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: Szencsenkó Iván őrvezető |  2023. december 2. 15:33

Koronczai Tibor ezredes december 1-jén, Székesfehérváron ünnepélyes keretek között átadta az MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár parancsnoki beosztását Kása István ezredesnek.

MH51_pk_át-1-84sm másolat

Somogyi Zoltán vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója a leköszönő és az új dandárparancsnokhoz intézett beszédében kiemelte, hogy egy – történetében a II. világháború végéig visszanyúló – nagy múltú alakulat élén zajlik most változás, amely az akkori 6. hadosztály híradó századaként jött létre 1945. március 15-én. A folytatásban előbb ezred, majd az idei évtől dandár szintű szervezet feladatrendszeréhez kapcsolódóan kiemelte, hogy a dandár a Honvéd Vezérkar, a Magyar Honvédség valamennyi parancsnokságának és alakulatának híradó, informatikai és információvédelmi feladatait látja el. Mindezek mellett a szövetségi kötelék részeként, a szintén Székesfehérváron települt Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság mindennapi működését is biztosítja. Somogyi vezérőrnagy hangsúlyozta az alakulat műveleti szerepvállalását is, mivel idén a dandár katonái alkotják majd a bosznia-hercegovinai EUFOR kontingens 28. váltásának gerincét, az alakulat felel annak megalakításáért és felkészítéséért.

MH51_pk_át-1-18sm

A törzsigazgató beszédében méltatta Koronczai Tibor ezredes, leköszönő parancsnok több évtizedes pályafutását, aki megbízott dandárparancsnokként bizonyította vezetői rátermettségét. Többek között kiválóan szervezte meg és hajtotta végre a nemrég befejeződött Adaptive Hussars 2023 nemzetközi hadgyakorlat híradó-informatikai, információvédelmi teendőit. Megköszönve munkáját, további sok sikert kívánt számára új beosztásához, miután a jövőben a területvédelmi erők kötelékében ezredparancsnoki feladatokat fog ellátni.

Somogyi vezérőrnagy egyúttal köszöntötte az új dandárparancsnokot, Kása István ezredest. Elmondta, hogy az új vezető szolgálatának több mint 30 éve során a tüzér fegyvernemhez és elsősorban két helyőrséghez, a hódmezővásárhelyihez és a tataihoz kötődött. Az ezredes felkészültsége, a Magyar Honvédség iránti elkötelezettsége, valamint kiforrott vezetői képessége alapján született döntés arról, hogy ő vegye át a dandárparancsnoki beosztást Székesfehérváron. A törzsigazgató szerint az új parancsnok szakmai útja, felkészültsége, hazai és missziós tapasztalatai, illetve hazaszeretete biztos alapot nyújtanak beosztása ellátásához.

MH51_pk_át-1-47sm

Az átadás-átvételi ünnepség keretében a leköszönő és az újonnan kinevezett dandárparancsnok is üdvözölte az állományt, majd a csapatzászló meglengetésére és átadására került sor.

A december 1-jei logisztikusok napja alkalmából – a szakterületen végzett kiemelkedő szolgálatuk elismeréséül – többen is ajándéktárgyat és emléklapot vehettek át a dandár állományából.

Az ünnepi esemény végén Koronczai Tibor ezredes, leköszönő dandárparancsnoknak elismerő oklevelet nyújtott át Gulyás Attila ezredes, a Honvéd Vezérkar Híradó és Informatikai Csoportfőnökség csoportfőnöke.