Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Az ünnepet valójában mi teremtjük meg!”

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Rácz Tünde, Szabó Lajos |  2023. december 3. 8:00

Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök „A fény kultuszától karácsony ünnepéig” című előadásával igazi adventi hangulatot teremtett az egykori szentesi zsinagóga épületében, amely ma már városi könyvtárként üzemel.

A méltán teltházas előadás a fény kultuszának körbejárásával kezdődött, melyből megtudtuk, hogy minden vallásban kialakult az a Nap-kultusz, amely a maga világosságával és fényével az éltető erőt szolgálta. Berta Tibor katonai ordinárius beszélt az adventről is, amely a Jézus Krisztus születése előtti négy hetet foglalja magában. Úgyis nevezzük ezt az időszakot, hogy „megszentelt várakozás” vagy „emelkedett ünnepvárás”.

Advent első vasárnapja a Szent András apostol napjához legközelebb eső vasárnap. Idén ez december 3-ra esik. Régebben az advent kezdetét sok helyen éjféli vagy hajnali harangszóval jelezték. Elhangzott, hogy a karácsonyvárás egyik jellegzetes jelképe az adventi koszorú. Az első ilyen koszorút 1839-ben Johann Hinrich Wichern német evangélikus lelkész készítette. A koszorún lévő gyertyák fénye a keresztény embert Jézusra emlékezteti, aki a „Világ Világossága”. A manapság kialakult négy gyertya jelentése azonban népenként, vallási felekezetenként eltér.

TUN_7965

Az előadás második felében a karácsonyfa állítás kialakulásáról beszélt a katolikus tábori püspök. A „karácsonyfa kultusz” megjelenése a XVI-XVII. századhoz köthető, helyileg a Rajna felső szakaszához, Elzászhoz. Akkoriban úgy tartották az emberek, hogy ha örökzöld faágakat visznek be a lakásba, azok elűzik a gonosz szellemeket és a betegségeket. Leírásokból tudjuk, hogy később, a szobákban felállított fenyőfákra almákat, ostyákat és színes papírrózsákat akasztottak és az első karácsonyi vásárok az 1800-as évek végéhez köthetők.

„Léleknek erősséget, szívnek békességet, életnek megújulást Istentől megáldott szent, örömökben gazdag karácsonyt!” – e jókívánsággal zárta színes és ismertető előadását a katonai ordinárius. Az ünnepi hangulatban telt esemény végén Berta Tibor dandártábornok kameránk előtt elmondta: mindenkinek úgy kell várnia a karácsonyt, ahogyan ő saját maga szeretné.

„Ha hozzáteszünk egy kis pluszt az életünkben, például elcsendesedve, egyszerűbben vagy örömtelibben ünnepelnénk, akkor azt magunknak kell valóra váltani. Az ünnepet valójában mi teremtjük meg és mi hozzuk létre” – hangsúlyozta.

Az előadáson többen is részt vettek az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred állományából, köztük Csurgó Attila ezredes, az alakulat parancsnoka is.

Kapcsolódó cikkek