Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közös érdekünk a kétoldalú katonai kapcsolatok építése Bosznia-Hercegovinával

Szöveg: HVK | Fotó: HVK |  2023. december 2. 14:08

Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettesének meghívására hazánkba látogatott Bosznia-Hercegovina Védelmi Minisztériumának és Egyesített Vezérkarának szakmai küldöttsége november utolsó napjaiban. Itt tartózkodásuknak külön aktualitást adott, hogy a balkáni államban Magyarország veszi át az Európai Unió katonai műveletének (EUFOR Althea) parancsnoki beosztását 2024 januárjában.

2023_11_hadik_bosnyak_talalkozo_nagygabor (16)

A magasrangú látogató csoportot Dženan Redžo, Bosznia-Hercegovina védelempolitikáért és tervezésért felelős államtitkára vezette, akit elkísért Predrag Duric, a hírszerzésért és biztonsági szektorért felelős államtitkár, valamint Nebojša Stajić alezredes, az Egyesített Vezérkar haderőtervezési főnöke. A vendégeket Kajári Ferenc altábornagy és Hajnik László védelempolitikai helyettes államtitkár fogadta. Kajári altábornagy beszédében kiemelte, hogy Magyarország biztonsága nem képzelhető el a nyugat-balkáni régió stabilitása nélkül, ezért teljesen elkötelezettek vagyunk a térséget érintő kihívások kezelésében, amelyet szemléletesen támaszt alá katonai szerepvállalásunk és jelenlétünk mértéke is.

A két ország közötti első szakmai találkozón megvitatták az érintett terület biztonsági kihívásait és kezelésük lehetséges formáit, a két állam haderőfejlesztés érdekében tett erőfeszítéseit, valamint a műveleti szerepvállalással kapcsolatos kérdéseket. A házigazdák bemutatták a katonai innovációs törekvéseket és a magyar hadiipar fejlesztésével kapcsolatos kormányzati célkitűzéseket. A bosnyák fél megerősítette, hogy a közös földrajzi régiónkat érintő biztonsági kihívásokra tekintettel, kiemelten fontosnak tartja országaink közötti katonai kapcsolatok szorosabbá tételét és a szakmai együttműködés erősítését, amely az elmúlt 15 évben lényegében a képzés és felkészítés területére korlátozódott. Megállapodás született, hogy a kétoldalú katonai kapcsolatok mélyítése a következő években elsősorban a bosnyák partner igényeit figyelembe vevő, fokozatosan intenzívebbé váló szakmai találkozók és rendezvények keretében fog történni.

A bosnyák delegáció látogatása során találkozott dr. Sticz László vezérőrnaggyal az EUFOR Althea katonai művelet következő parancsnokával, aki megerősítette Magyarország és személyes elkötelezettségét Bosznia-Hercegovina biztonságának garantálása és EU művelet sikere iránt. A találkozón Redžo államtitkár dr. Sticz vezérőrnagyot a Védelmi Minisztérium teljeskörű támogatásáról biztosította parancsnoki feladatai ellátásában.

Kapcsolódó cikkek