Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Steadfast Defender 21: a NATO mögöttes támogató képességének első megmérettetése

Szöveg: MH CKELMK | Fotó: az alakulat felvételei |  2021. május 27. 17:05

A NATO nagy láthatóságú, idei kiemelt kiképzési rendezvényének minősülő, május 12-20. között a németországi Ulmban megrendezett, Steadfast Defender 21 gyakorlatának második fázisában a NATO Összhaderőnemi Támogató és Hadszíntér-előkészítő Parancsnoksága (Joint Support and Enabling Command - JSEC) is fontos szerepet kapott.

Steadfast Defender 21 (3)

A gyakorlatra meghívást kaptak a Magyar Honvédség Parancsnoksága Szárazföldi Haderőnemi Szemlélőség, illetve az MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ (MH CKELMK) szaktisztjei is, akik a JSEC együttműködésért felelős törzsfőnökhelyettes által meghatározott feladatokat látták el.

A NATO Összhaderőnemi Támogató és Hadszíntér-előkészítő Parancsnoksága első ízben gyakorolta, illetve mutatta be a NATO erők telepítésével kapcsolatos támogató jellegű koordinációs feladatok végrehajtását.

A szervezet a számára kijelölt műveleti területről, az abban foglalt – befogadó nemzeti támogatást nyújtó és tranzitországokkal együttműködve – teljes műveleti képet alkotott és biztosított az Európai Fegyveres Erők Legfelsőbb Parancsnoksága (Supreme Headquarters Allied Powers Europe, SHAPE) részére, egyúttal pedig hatékonyan koordinálta a csapatok telepítését, a technikai eszközök és anyagi készletek mozgatását, illetve a kijelölt logiszitkai csomópontokba történő átcsoportosítását.

Steadfast Defender 21 (2)
Steadfast Defender 21 (1)

A gyakorlat folyamán további koordinációs feladatok jelentek meg a kijelölt útvonalak és bázisok biztosítása, valamint a civil-katonai kapcsolatok (CIMIC) terén is.

A parancsnokság a gyakorlat során sikerrel végezte az összhaderőnemi logisztikai és támogató rendszer ellenállóságát tesztelő szimulált támadások kezelését, illetve időben biztosította a kijelölt erők részvételét a NATO védelmi műveleteiben.

Az idei év, és azon belül is a végrehajtott minősítő gyakorlat fontos mérföldkő a JSEC Parancsnokság életében, amely még idén, tervezetten szeptemberben eléri a teljes műveleti képességet, ezzel erősítve a NATO védelmi képességét.

Steadfast Defender 21 (4)